fbpx

Anđelika, anđeo među biljkama

Anđelika, anđeo među biljkama

 Anđelika je divlja biljka koja prirodno raste u blizini reka, na vlažnim pašnjacima i šumama većih nadmorskih visina. Njen latinski naziv je Angelica sylvestris.

Postoji legenda koja kaže da je sveti Arhangel Mihailo otkrio lekovitost andjelike kao biljku koja može izlečiti kugu, bolest koja je u to doba harala planetom. Tada je dobila naziv archangelica. Nakon toga, andjeoski koren, pa anđelika.

To je višegodišnja biljka koja raste u visinu od 0,5 do 2 metra. Ima sitne bele cvetove sa roze prelivima i mogu se videti od jula do oktobra meseca.

U herbalnoj medicini upotrebljava se cela biljka, sto znači da su svi delovi (koren, stabljika, listovi, cvetovi, seme) lekoviti. Koren se prikuplja u proleće i jesen a ostali delovi biljke u vreme cvetanja. Izuzetak je seme koje se naravno preuzima tek nakon cvetanja.

Jedan od sastojaka biljke je eterično ulje, kojeg ima do 1,3 posto. Za anđeosku biljku vezuju se i tipični sastojci poput b-felandrena, d-3-karena, ali i celi niz laktona i visok sadržaj kumarina, relativno retkih spojeva u eteričnim uljima dobijenih destilacijom vodenom parom. Sastav ulja može varirati zavisno o organu iz kojeg se dobija, a najčešće se destiliraju koren i semenke.

U drugim lekovitim ekstraktima, poput tinkture i dekokta, sadržaj tih kumarina, kao što su ostenol, ostol, umbeliferon, još je viši nego u eteričnom ulju. Kumarini su spojevi s mnogim zanimljivim biološkim svojstvima. ova klasa kumarina koja se nalazi u anđelici nije otrovna, nego deluje smirujuće, spazmolitički, podstiče probavu , kumarini zajedno s drugim hemijskim spojevima deluju i blago sedativno, olakšavajući san i smanjujući osjećaj napetosti.

Drevna upotreba anđelike, toliko hvaljena kroz vekove, polako je zaboravljena. Danas se njen korijen veoma retko koristi, a zamenile su je biljke poput artičoke, gorkog pelina, kamilice. Šteta, jer kombinacija delovanja anđelike je nezamenjiva. Jedan od razloga zaborava leži možda u ukusu čaja koji malo podseća na supu od celera, ali to nije razlog za njeno izbegavanje.

Anđeliku su kroz vekove koristili naši preci, zato i mi treba da se vratimo prirodi i značaju i lekovitosti ove biljke.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti