fbpx

5 večitih modnih stilova

5 večitih modnih stilova

Svako godišnjedoba ima svoje modne trendove i domaći,kao i svetski modni dizajneri se takmiče u svojim predlozima za tekuću sezonu. Međutim, postoje stilovi koji nikada ne izlaze iz mode,naprotiv, oni su uvek aktuelni i pristaju mnogim damama.

Ženstvenost

tanak struk

Davne 1947.godine francuski dizajner Christian Dior stvorio je raskošni,novi,ženstveni izgled sa tankim pojasem i punom suknjom.Pedesetih godina prošlog veka,Grejs Keli ga je popularizovala čime su postavljeni postulate elegantne dame,gde izgled diskretno naglašava obline,ali ne izgleda ozbiljno.

Životinjski uzorak

animal print

Još u 18 veku donete su prve kože leoparda,tigra,zebra iz Azije i Afrike,pa su ovi egzotični primerci kasnije vrlo uspešno reprodukovani na tkaninama,ostavljajući tako svoj trag na odeći i dekoru.Dva veka kasnije modne "ikone" Lorin Bekol i Merlin Monro doprinele su popularnosti životinjskog printa i takvog dezena.Ovaj uzorak je poput neutralnih boja,ali na kraju se sastoji od bele,crne i bež boje.U svim sezonama je popularan,a svakako sa njim ne treba preterivati da vas ne "proguta" ,pa možete da ga nosite u malim dozama: cipele,torba,jaknica, odličan su izbor.

Klasično odelo

zenska odela

Svakako je za ovo zaslužna Koko Šanel,koja je 20-tih godina prošlog veka promovisala pantalone za žene,kao i sportskih jakni i kardigana koji su izuzetno udobni i elegantni.Kasnije su po ovom stilu postale prepoznatljive glumica Ketrin Hepbern ,a sedamdesetih godina pevačica Peti Smit,koja je u ovaj igled dodala rock notu. Ova garderoba uopšte ne oduzima ženstvenost,naprotiv, dobro skrojeni modeli i elegantni detalji i te kako pristaju damama.

Minimalizam

prada minim

Francuski dizajner Pjer Karden je šezdesetih godina prošlog veka kreirao moderne haljine koje je manekenka Tvigi obožavala,dok je američki dizajner Halston zadržao moderniju siluetu na kreacijama koje su sedamdesetih godina osvojile svet-monohromatske haljine i rastegljivi kombinezone.A stil koji je 90-tih godina stvorila Prada bio je najsnažniji,jer njeni jednostavni oblici i retki ornamenti bili su spas posle ogromnih naramenica osamdesetih godina.To je potpuno sofisticiran stil ravnih linija i funkcionalnosti.

Cvetni dezeni

valentino cvece

Ovo je stil koji je inspirisan prirodom,a najstariji motivi na odeći se vide na japanskim kimonima još davne 795.godine.A bogati stanovnici Đenove su imali novčanike sa cvetnim dezenom još u 15 veku.Ovo je jedan od najpopularnijih dezena uvek,veoma je lep,cveće je simbol ženstvenosti,zato je i ovaj stil jedan od najpopularnijih i najženstvenijih svih vremena.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

19/04/2024 0 comment

Muzički festival „Beogradsko proleće 2024“ održaće se 20. aprila od 20.00 časova u "MTS dvorani" u Beogradu. U finalnu konkurenciju ušlo je 19 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti