fbpx

Hodočašće za Teslu - 7 stanica

Hodočašće za Teslu - 7 stanica

Odlazak do sobe 3327 u Njujorker hotelu je samo po sebi hodočašće u čast jednog od najvećih naučnika na svetu, ali ako vas put ikada odvede u SAD, tamo vas čeka još šest obaveznih stanica na kojima možete prići korak bliže geniju Nikole Tesle.

Prva stanica - Nijagarini vodopadi

Teslin san da ukroti snagu ovih vodopada postao je java, uprkos tome što je pre njega bilo mnogo onih koji su pokušali i nisu uspeli. Njegovi generatori su zujali skoro 70 godina, do zatvaranja postrojenja 1961. godine, a projekat su podržali čuveni američki magnat i Teslin prijatelj Džej Pi Morgan i Džon Džejkob Astor.

U Teslinu čast tamo je 1976. godine postavljen spomenik, rad Frana Kršinića, isti kakav se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Druga stanica - Teslina laboratorija

Retko ko u glavi nema urezanu sliku Tesline laboratorije Vordenklif i čuvenog tornja. To mesto je i dalje mesto gde se rađaju brojni mitovi, ali i mesto gde je Teslina karijera doživela veliki pad.

Projekat Vordenklif je obustavljen 1905. godine, posle čega se Tesla povukao iz javnosti, toranj je srušen, a malo je nedostajalo da laboratorija bude potpuno zbrisana sa lica zemlje.

Ipak, zahvaljujući internetu i sada već čuvenoj inicijativi Oniona tamo će uskoro biti otvoren naučni centar, koji je delom finansirao i moderni vizionar Ilon Mask, "otac" Tesla automobila.

Treća stanica - 3327

Sobe 3327 i 3328 u Njujorker hotelu su mesta u kojima se istorija može buvkalno opipati. Tesla je u njima preminuo 7. januara 1943. u 87. godini života, na sobi 3327 stoji pločica u znak sećanja na njegovu deceniju života u tim prostorijama.

"Tesla je bio jedan od osetljivijih gostiju koje smo imali. Zahtevao je uvek da mu stvari budu u trojkama, bilo da su to salvete, peškiri ili šnite hleba", kaže Džozef Kini, istoričar i upravnik arhive hotela Njujorker.

Soba 3327 je često rezervisana mesecima unapred, a za mnoge predstavlja mnogo više od odavanja počasti. "Nije retkost da ljudi zaplaču u toj sobi, toliko im znači boravak u Teslinoj sobi", kaže Kini.

Četvrta stanica - Teslino ćoše

Ugao Vest 40. ulice i Avenije Amerika, na jugu Brajant parka u Njujorku zove se Ugao Nikole Tesle. Kažu da je Tesla baš na tom ćošku voleo da hrani golubove u poslednjim godinama svog života.

Peta stanica - muzej Naučni centar "Liberti" u Nju Džersiju
Mesto gde se neki od Teslinih snova pretvaraju u stvarnost pred očima posetilaca. Tu su veliki Teslini transformatori, koje je donirao čuveni mađioničar Dejvid Blejn, a pomoću kojih je muzej izgradio postavku posvećenu Tesli.

Takođe, u muzeju se demonstrira i jedna od najvećih ideja čovečanstva (nažalost, jedna od onih koja nije do kraja realizovana) - bežični prenos električne energije.
"Kada Teslini obožavaoci vide sijalice kako se pale bez kontakta sa žicama uvek glasno navijaju, to jasno pokazuje da 'ludi naučnik' nije bio toliko lud", kaže predsednik centra Pol Hofman.

Šesta stanica - Muzej nauke i privrede u Čikagu

Legendarna pobeda Tesline naizmenične struje nad Edisonovom jednosmernom strujom u "Ratu struja" osvetlila je Svetsku izložbu u Čikagu.

Jedna od zgrada izgrađenih za taj događaj danas je muzej, koji iza svojih vrata krije Teslin transformator visok šest metara u sklopu postavke "Oluje nauke".

Sedma stanica - Teslin spomenik i fabrika "Tesla" u Kaliforniji

Bronzana statua Nikole Tesle nalazi se u Palo Altu, domu mnogih genija današnjice i lidera Silicijumske doline. Tamo se nalazi i vremenska kapsula koja će biti otvorena 7. januara 2043. godine, na stogodišnjicu smrti velikog naučnika.

Spomenik je podignut u potpunosti zahvaljujući novcu donatora (127.000 dolara) prikupljenog za manje od 30 dana u internet kampanji.

Nešto dalje nalazi se centrala kompanije "Tesla", a 65 kilometara istočno nalazi se i fabrika u kojoj se izrađuju automobili na električni pogon, ali koja je najvećim delom zatvorena za posetioce.

Podeli ovu vest

25/03/2013 0 comment

Čitajući roman „Dnevnik o Čarnojeviću" nesvesno postajemo učesnici u igri boja, slika i simbola, a kada zaigrani ujedinimo ove elemente stvaramo vitraž iz čijeg odsjaja saznajemo o sudbini pripovedača. On je ravnodušan prema životnoj svakodnevnici, u svemu vidi besmisao. Jedino što ga zanosi je priroda koja na njega ima opijajuće dejstvo. Iako je ...

13/06/2021 0 comment

Na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje 30 km južno od Vranja, prema predanju, podigao je u 11. veku vizantijski car Roman ...

06/06/2021 0 comment

U manstiru Đipša, na zapadnoj strani Fruške gore, retko ćete sresti turiste. Oni koji dođu će zato imati prilike da bez žurbe, uz nepretenciozno ...

10/06/2021 0 comment

Daleke 1865. godine „Staro zdanje" počeo je da gradi knjaz Mihailo Obrenović, kao letnju rezidenciju dinastije i Skupštinski dom Srbije, a izgradnja ...

10/06/2021 0 comment

Spasovdan je četrdeseti dan od Vaskrsa i uvek pada u četvrtak.Ovo je stočarski i ratarski praznik,koji se slavi i kao krsna slava,ali i kao zavetina ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti