fbpx

Hrana i piće

Iako Lipovih šuma ima širom Srbije, samo na nekim lokacijama je ona medonosna. Obronci Fruške gore  prednjače u medonosnim šumama. Čak i medonosne lokacije gde…
Pčelinjak u manastirskoj šumi na 14 hektara, idealno smešten u samoj blizini koviljskog rita, daruje proizvode kojima se raduju i monasi i brojni zaljubljenici u…
Nekada su Karakačani  mleko prerađivali u sir "manur", upravo su oni proizvodnju sira i tehnologiju preneli u staroplaninske krajeve još krajem 18. i početkom 19.veka.…
Ovaj recept za vruću rakiju ili "Šumadijski čaj" zasnovan je na iskustvima iskusnih domaćina iz šumadijskih sela, jer je ovo piće vekovna tradicija za posluživanje…
Kako su Frušku goru oduvek krasili vinogradi sa izuzetnim vrstama grožđa, tako su Sremski Karlovci vekovima negovali tradiciju pravljenja vrhunskih vina. Porodica Živanović je neraskidivo…
Zaharije Orfelin, jedan od najučenijih Srba XVIII veka, spominje u svom Iskusnom podrumaru, od godine 1783. da su naša najbolja vina manastirska i nadasve karlovačko,…
Jedna od najstarijih krušaka koju ne smemo zaboraviti stara srpska sorta, neobičnog imena “ jeribasma“, po kumovim Turcima, tj. vodenjak, vodenjača, pljuskača, kod nas poznata.…
Jedan od najlepših vinogradar-skih krajeva Srbije, Sremski rejon, obuhvata padine Fruš-ke gore, okrenute ka rekama Du-navu, na severu, i Savi, na jugu. Rejon ima samo…
Selo Tavnik smešteno je na oko 15 kilometara od Kraljeva, na padinama Kotlenika i u njemu živi 1200 stanovnika. Ono po čemu je ovo mesto…
Čuveni srpski mlečni proizvod-kajmak od kravljeg mleka na području Kraljeva je jedan od najkvalitetniji u Srbiji, uskoro bi mogao da dobije i zaštićeno geografsko poreklo.…
Nema mnogo gradova u svetu, kao što je Smederevo, koji imaju tu čast da je za njihovo ime vezano ime vinove loze ili vina. Smederevo…
Voćna sadnica kruške Kaluđerka je veoma stara sorta koja se uzgaja u Srbiji. Rađa krupne plodove težine 180 do 250 g. Plodovi imaju tipičan kruškoliki…
Strana 1 od 16

Baner cuvarkuca

13/12/2013 0 comment

Ovo je pravi specijalitet od rečne ribe,pre svega zdrav obork, a recept koji vam predlažemo je odličan za pripremu smuđa,jer će začini i belo vino učiniti ovo jelo delikatesnim.  Potrebno je: 4 fileta smudja, 300 g pirinča, 400 g paradajza, veća ...

03/04/2021 0 comment

U selu Donje Zleginje u Župi aleksandrovačkoj, na porodičnom imanju Botunjac, nastaju vrhunska vina Botunjac, koja su neobičan spoj tradicije, ...

16/04/2021 0 comment

Kuhinja Banata je jedinstvena i tamo se oduvek dobro jelo.Banatska jela u sebi sadrže kuhinje različitih kultura i naroda koji su kroz vekove živeli ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

12/04/2021 0 comment

Iako Lipovih šuma ima širom Srbije, samo na nekim lokacijama je ona medonosna. Obronci Fruške gore  prednjače u medonosnim šumama. Čak i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti