Vinarija Čoka - ekskluzivna sportska vina

Vinarija Čoka - ekskluzivna sportska vina

Izgradnju ovog velelepnog podruma počeo je Artur Lederer 1903. godine, a Vinarija Čoka danas spada među najveće i najlepše podrume podzemnog tipa na Balkanu.

Svakog posetioca na ulazu u podrum dočekaće ispis "IN VINO VERITAS", koji su braća Lederer na svom grbu, pored svojih imena, utisnuli u gvozdenu kapiju. 1908. godine završena je izgradnja i drugog dela podruma u kojem su smešteni betonski sudovi, iznutra obloženi pločicama. Jedna od atrakcija je sud koji koji može da primi 67000 litara vina, u kome je Lederer zakazivao partije karata, koje su u pratnji cigana svirača trajale i po nekoliko dana.

Bogati veleposednici iz Evrope i zemlje bili su spremni da se, polegnuti na dasci, uguraju u otvor na buretu, manji od pola metra, zarad slatkog Čokanskog Merloa, zbog kojeg su i cela imanja stavljali na kocku.1912. godine završena je izgradnja i poslednjeg, po mnogima najlepšeg dela podruma, u kojem drvena hrastova burad čine čuvenu sedmu ulicu. Pošto se podrum nalazi ispod nivoa Tise, opasnost od vlage Lederer je rešio izgradnjom drenažnog sistema, koji i danas uspešno funkcioniše. Visoko higroskopan tiski pesak posipa se po dnu podruma i tokom dana više puta zamenjuje novim, na suncu isušenim peskom.

Ledereri su, za vreme II svetskog rata, zbog svog jevrejskog porekla, morali da napuste Čoku i da se skrivaju u Mađarskoj. Nakon II svetskog rata vratili su se u Jugoslaviju, ali je njihov veliki posed konfiskovan i proglašen opštenarodnim dobromImanje je privatizovano 2000 godine. Novi vlasnici doneli su nove ideje i neophodnu energiju čime je revitalizovano vinogradarstvo u Potiskom regionu.

Danas, Vinarija Čoka je moderna kompanija koja vraća staru slavu čokanskih majstora. Pored oživljavanja proizvodnje, ponovnog podizanja postojećih i uvođenja novih receptura i brendova, investirano je u savremenu liniju za hladno punjenje vina, koja omogućava da vino zadrži sve svoje karakteristike i kvalitet.

U cilju obezbeđivanja kontinuiteta kvalitetne i sigurne sirovinske baze Vinarija Čoka je u septembru 2007. godine postala vlasnik „Vinarije Ohrid" u Makedoniji. Kupovina „Vinarije Ohrid" je strateški potez i rezultat je stalne težnje da se potrošačima obezbedi vrhunski kvalitet vina, koji pored potiskog, nudi i ohridsko vinogorje, zbog specifične topografije i klimatskih uslova, jer se vinogradi nalaze na 625 m nadmorske visine. Kao rezultat toga, Vinarija Čoka je na tržište plasirala paletu vina Biseri Ohrida, čije se geografsko poreklo vezuje za ohridsko vinogorje.

 Sportska vina

Kao kruna saradnje sa Fudbalskim savezom Srbije i odgovor na potrebe ljubitelja vina i fudbala, Vinarija Čoka je krejem 2009. na tržište plasirala Reprezentativno belo i Reprezentativno crveno vino, koja su postala zvanična vina Saveza.

REPREZENTATIVNO BELO VINO

Stono suvo belo vino

sportska vina reprezentativno belo

Ovo izuzetno vino, karakteristično po svojoj osobenosti, skladna je kupaža Smederevke, Chardonea i Sauvignona. Njegova lepa zelenkasto - žuta boja i specifičan miris stvaraju ugođaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Aroma je veoma prijatna, sa umerenom ukupnom kiselinom i jačinom.
Bouquet varira, ali uvek ostaje prepoznatljiva nota Chardonnay-a i Sauvignon-a, koja podseća na sveže voćne arome - poluzrelu jabuku, marelicu, pa čak i na neke vrste ruža.
Ovo vino je originalno i njegov ukus dugo ostaje urezan u sećanje.
Pakovanje: 0.75l

REPREZENTATIVNO CRVENO VINO

Stono suvo crveno vino

sportska vina reperzentativno crveno

Ovo snažno vino je izuzetno skladna kupaža tri crvena vina – Vranca, Merlot-a i Cabernet-a.
Njegova tamno crvena, somotno purpurna boja, sa izraženim ljubičastim odsjajem, posebno dolazi do izražaja prilikom sipanja u čašu.
Vino je karakteristično po izraženim sortnim mirisima, koji podsećaju na miris lešnika, čokolade i prijatnim cvetnim tonovima, čiju harmoniju dopunjuje osećaj šumskog crvenog voća.
Aroma je koncentrisana i homogenizovana, sa uočljivim taninskim tonovima i prepoznatljivim karakteristikama.
Ovo vino će degustaciono ostaviti utisak koji će dugo trajati i nenametljivo stvarati želju da se ponovo proba i uživa u njemu.
Pakovanje: 0.75l

PARTIZANOVO VINO – zvanično vino FK Partizan

Partizanovo crveno vino

sportska vina partizanovo crno

Ovo snažno vino je izuzetno skladna kompozicija tri izvanredno kompatibilne sorte: Cabernet Sauvignon-a, Merlot-a i Vranca.
Odlično izbalansirana kupaža daje ovom vinu jedan specifičan aromatski kompleks, a sortne karakteristike sa naglašenom voćnom aromom, čine ga posebnim i drugačijim od ostalih crvenih vina. Degustaciono ostavlja utisak koji će dugo trajati i nenametljivo i iskreno stvarati želju da se ponovo proba i popije.
Preporučuje se uz sve vrste mesa, sireva i začinjenih jela.
Servira se na temperaturi od 14 - 16ºC
Pakovanje: 0.75

Partizanovo belo vino

sportska vina partizanovo belo

Ovo karakteristično belo vino skladna je kombinacija i dobro izbalansirana kompozicija tri izvanredne sorte -Italijanskog rizlinga, Chardonnay-a i Sauvignon blanc-a. Odlikuje ga lepa, karakteristična zelenkasto-žuta boja, prirodna bistrina i bogata tekstura. To je umereno snažno, skladno i lepršavo vino, a u njemu se oseća svežina Fruške gore, lepota Ohrida i zeleni odsjaj jezera.
Pije se uz lagana jela, ribu, bela i crvena mesa i sireve.
Servira se na temperaturi od 8 - 12ºC
Pakovanje: 0.75l

ZVEZDINA VINA – zvanično vino FK Crvena zvezda

RED TRIUMPH

red triumph


snažno vino je izuzetno skladna kupaža tri crvena vina – Vranca, Merlot-a i Cabernet-a.
Odlikuje ga tamna purpurna boja, sa izraženim ljubičastim odsjajem.
Sortni mirisi su izraženi, te asociraju na čokoladu i lešnik, a prožeti su aromama crvenog šumskog voća.
Izraženi taninski tonovi čine ovo vino jedinstvenim i prepoznatljivim.
Preporučuje se uz sve vrste mesa, sireva i začinjenih jela.
Servira se na temperaturi od 14 - 16ºC
Pakovanje: 0.75l

STELLA

stella

Stella je odlično izbalansirana kompozicija tri izvanredne sorte: Chardonnay, Sauvignon Blanc i Rizling italijanski. Ovo suvo vino je bogate teksture, a odlikuje ga lepa, karakteristična zelenkastožuta boja i prirodna bistrina.
Stella je umereno snažno, skladno i lepršavo vino, veoma prijatne arome, koje predstavlja izazov za sve vinske sladokusce. Bouquet varira, ali uvek ostaje prepoznatljiva nota Chardonnay-a i Sauvignon-a, koja podseća na sveže voćne arome.
Najbolje karakteristike pokazuje na temperaturi od 10 - 12ºC.
Pakovanje: 0.75l

 

Podeli ovu vest

24/10/2014 0 comment

Ovaj čuveni starinski kolač je jedan od najlepših "sitnih kolača" idealan u vreme predsojećih slava i praznika, prilika da napravite slatkiš koji će se svima dopasti. Potrebno je: 250gr suvih smokava100gr suvog grožđa150gr šećera u prahu2 kašike ...

23/03/2020 0 comment

 Dobro poznati zlatarski med, poreklom sa planinskih cvetnih livada i pašnjaka, prožet je visokokvalitetnim sastojcima. S obzirom i na jačinu ...

07/03/2020 0 comment

Na Svetoj Gori i manastiru Hilandar,ishrana monaha je skromna sa viševekovnom tradicijom, ali ta kuhinja sadrži preko 1000 različitih recepata a ove ...

07/05/2019 0 comment

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo ...

16/10/2019 0 comment

Selo Vinča, podno Oplenca, gde se nalazi Vinarija Aleksandrović, oduvek je bilo poznato po uzgajanju vinove loze i vinarstvu. Osunčane padine, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!