fbpx

Crvena paprika - začin i lek

Crvena paprika - začin i lek

Ljute papričice su dostupne tokom cele godine, neophodan su začin gurmanskim jelima, ili se služe uz jelo, izazivju suze i vatru u ustima.

 Medicina je dokazala lekovito dejstvo ljutih papričica koje se tradicionalno koristi u narodnoj medicini kroz vekove. Stimuliše cirkulaciju krvi, potstiče funkcije želutca, olakšava oslobađanje gasova iz creva-karminativ, nervinum, ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo. Lokalno u vidu masti, obloga, ulja za masažu deluje protiv zapaljenja kože i sluzokože i povećava njihovu prokrvljenost.

Smiruje zapaljenske procese - ljute papričice sadrže supstancu nazvanu kapsicin, koja daje ljutinu i tokom žvakanja stvara blagi karakterističan miris. Kapsicin je snažan blokator supstance P – neuropeptida koji je vezan za nastajanje zapaljenskih procesa. Što je ljuća papričica to znači da sadrži više kapsicina.

Proučavano je korišćenje kapsicina u lečenju bolesti koje zahvataju senzorna nervna vlakna uključujući bol usled artritisa, psorijaze i neuropatije usled dijabetesa. U svim slučajevima je dokazano da usled kapsicina koji je bio sastavni deo ishrane se smanjuje zapaljenski proces i duži su periodi u kojima se ne pojavljuje napadi bolova.

Analgetik- kapsicin se sada koristi protiv bola kod osteoartritisa kao i za smanjenje bola kod neuropatije nastale usled dijabetesa, olakšava bol koji prati psorijazu.

Povoljno dejstvo na kardiovaskularni sistem - snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, povećava sposobnost rastvaranja fibrina koji se nalazi u naslagama na krvnim sudovima. Kulture u kojima se konzumiraju ljute papričice mnogo manje pate od srčanog i moždanog udara kao i plućnih embolija.

Podstiče imunitet - crvene ljute papričice su bogate beta karotenima ili provitaminom A i vitaminom C. Vitamin A se smatra vitaminom koji deluje protiv infekcija jer ima esencielnu ulogu za zdravlje sluzavih membrana koje prekrivaju nosne prolaze, pluća, digestivni i urinarni trakt i koje predstavljaju prvu liniju odbrane organizma protiv patogena.

Podeli ovu vest

02/11/2013 0 comment

Kesten je najzastupljeniji u toku jeseni i zime, ali prerađen, kesten je dostupan tokom cele godine. Kesten pripada koštunjavom voću, ali se po sastavu bitno razlikuje od ostalih plodova iz ove grupe po visokom sadržaju ugljenih hidrata, posebno skroba, ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti