fbpx

205 godina od Drugog srpskog ustanka

205 godina od Drugog srpskog ustanka

 Sa ponovnim dolaskom Turaka 1813. godine zaveden je poredak sličan onome uoči prvog srpskog ustanka. Mnogo domova je zapaljeno, stanovništvo je odvođeno u ropstvo a ne mali broj je nalazio utočište u zbegovima po šumama i planinama. Tek kada je Kuršid paša dao opštu amnestiju svim Srbima, stanje se počelo popravljati. Veliki broj porodica vraća se svojim kućama, istaknute ličnosti koje su ostale u Srbiji - Miloš Obrenović, Arsenije Loma, Milić Drinčić i drugi, predali su se Turcima i dobili oproštaj. Privreda je počela da oživljava.

Dolaskom Sulejman paše Skopljaka za vezira beogradskog pašaluka ponovo nastaje period nasilja, pljačke i teškog ekonomskog izrabljivanja. Zavedeni su novi oblici feudalne eksploatacije, Turci ubijaju Stanoja Glavaša i prete ostalim narodnim prvacima. U ovakvoj situaciji počinju prvi tajni pregovori o pokretanjunovog ustanka. Sastanci u Rudovcima i Vreocima gde učestvuju predstavnici iz takovskog kraja, posebno su značajni po odlukama koje su tada donesene. Na sastanku u Rudovcima glavnu reč je vodio Arsenije Loma. Zalažući se za narodni ustanak on je, između ostalog, rekao:

"Braćo, ovaj je sav naš zbor i ugovor dobar i čestit, ali znajte svi , što i ja znadem, da nikada ništa od dogovora biti ne može ako i Miloš rudničke nahije sadašnji knez, u to snama ne pristane".

Skupština u Rudovcima donela je odluku da se Miloš pozove da pristane sa narodom na ustanak, a ako se ne složii ne pođe u borbu protiv Turaka, da ga ubiju.Potom skupština odredi Lomu i zakune ga da on to "zaključenje njeno izvrši". Loma se primi ovoga , zakune se i zaveri skupštini "da će gledati da Miloša narodnjem ustanku privoli, a ako ne htedne, da će ga on kao Turčina smatrati i u prvoj ga zgodnoj busiji ubiti, da ne služi ni Turcima , kad neće svom narodu i kukavnoj sirotinji u ovako nečuvenoj nuždi i stradanju i tako da se od njega najpre počne, pa onda to će lašnje biće na Turke".

Kada je knez Miloš Obrenović uspeo da dobije odobrenje od Turaka i da krene iz Beograda, gde se nalazio kao talac, saslušao je u svojoj kući u Crnući odluku da se povede borba "čim grane proleće". Zabrinut zbog ovog krupnog preduzeća on je Arseniju Lomi rekao:

"Ja ni u šta takvo ugaziti niti mogu , niti smijem prije dok se barem sa sobom ne saberem ovog okružja prosti narod, da ga upitam, šta misli i hoće li se on braniti od svega srca, ništa ne žaleći i ništa ne štedeći, pa da meni kažu tu onda, koga hoće za najstarijeg i sveopštijeg gospodara svojeg,da ja to znam odmah."

Dogovoreno je da se konačna odluka donese na Cveti, kada je u selu Takovu veliki narodni sabor, a svet dolazi iz mnogih krajeva. Pripreme za ustanak držane su u najvećoj tajnosti i agitacijaje u početku bila ograničena uglavnom na rudničku, kragujevačku i čačansku nahiju.

Ogorčen na Turke narod nije ni sačekao Cveti. Tako je još 8. aprila Arsenije Loma u Jasenici rasterao Turke haračlije, a 10. aprila Jovan Obrenović, Simo Paštrmac i Blagoje iz Knića ubiju porezdžiju u selu Konjuši. Sa ovim događajima može se smatrati da je ustanak već počeo.Do narodnog sabora u Takovu narodne mase bile su već pripremljene. Kada je Miloš stigao u Takovo, mogao se uveriti da svi i staro i mlado, za ustanak. U nedelju, 11. aprila 1815. godine, posle završene službe u crkvi u Takovu, Miloš izađe pred narod, popne se na jedan veći kamen i počne govoriti:

"Slušajte braćo. Čujte svekoliki Srbi. Čuj veliko i malo, muško i ženskokoji ste god došli evo ovde danas. A tko nije danas ovde, onaj svakako od vas da čuje i očuje, i da svak dobro razumije i upamti ovo što ću svima sada za vazda prozboriti. Ako ste radi mene imati s vama i pred vama od sada za svagda u opštem poslu i rukovodca za narod i zavičaj i ako ste radi da svi naši trudi budi napredni, a vi sad svi iz jednog ovdi grla pred ovim božijim domom to izrecite i pred svetim oltarom zavjet činite,da vi na vaše duše primate sve ono što bi od ovog preduzetogposla moglo izaći nesreće i postradanja, pak i to da meni sad ovdiobećavate i odmah da mi date punu vlast i slobodnu volju da ja mogu zapovjedati svakom vam i da mogu nakazati (kazniti) svakog koji me god ne bi što hteo poslušati ili koji bi što ukvario".

Na to svi jednoglasno poviču: "Sve na našu dušu, i vrat, i obraz . . . ". Zatim svi redom izljube Milošu ruku i zažele uspeh.

Posle ovoga Miloš je u Crnući, gde se okupilo dosta sveta, obukao najsvečanije odelo, uzeo zastavu i izašao iz vajata rekavši:

"EVO MENE, ETO VAS, RAT TURCIMA"

Tako je počeo drugo srpski ustanak. I sada, ko zna po koji put, narod je ustao, izvukao svoje skriveno oružje iz šupljeg drveća i panjeva i krenuou nivu borbu koja će mu doneti toliko željenu slobodu.

Jedan od najvažnijih bojeva vođenih u drugom srpskom ustanku je boj na LJubiću u Čačku, gde su se, pored Miloša Obrenovića, borili Milošev brat Jovan, Milić Drinčić sa borcima iz takovskog kraja, Lazar Mutap i drugi. Na bojište je u jednom kritičnom momentu došla i kneginja LJubica, koja je ohrabrila ustanike. Na LJubiću je junački poginuo Tanasko Rajić braneći svoje topove. Pobeda na LJubiću i Čačku bila je odlučujuća u drugom srpskom ustanku.

Podeli ovu vest

03/06/2014 0 comment

Svoj prvi koncert u Beogradu imaće etno grupa TRAG iz Banja Luke, koja će premijerno u okivru početka turneje po Srbiji nastupiti u dvorani Ruskog doma 9.juna 2014. sa početkom u 19.30. Etno grupa „Trag" je vokalno-instrumentalni sastav koji neguje tradicionalnu muziku Balkana. Grupu čini deset članova: četiri ženska vokala i šest ...

10/06/2023 0 comment

Početkom XIX veka, kada je Beograd bio u šancu i graničio se od Savamale Obilićevim vencem, Stambol-kapijom do Dunava i brojao oko 6.000 ...

19/09/2023 0 comment

Srpsko srednjovekovno rukopisno nasleđe, brojni sačuvani rukopisi, prepisi i verzije starih tekstova potvrđuju pretpostavku da su manastirske ...

06/07/2023 0 comment

U Palati Tvrđave Golubac otvara se 07. jula 2023. godine izložba Freske Bogorodice Ljeviške i tkanine inspirisane srpskim srednjevekovnim ornamentima ...

19/09/2023 0 comment

Svadbeni običaji mladenovačkog kraja proučavani su na osnovu terenskih istraživanja, porodičnih fotografija i muzejskih predmeta. Najbrojnije ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti