fbpx

Vidovdan u "Andrićgradu" u znaku stogodišnjice Velikog rata

Vidovdan u "Andrićgradu" u znaku stogodišnjice Velikog rata

Sve je spremno za Vidovdanske svečanosti u Andrićgradu. 

U okviru vidovdanskih svečanosti patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje arhijereja, monaštva i sveštenstva Srpske pravoslavne Crkve, u 08:30 časova služiće Svetu arhijerejsku liturgiju i osvještati Hram Svetog Cara Lazara i kosovskih mučenika.

Planom i programom svečanosti za 16:30 časova predviđeno je zvanično otvaranje Andrićgrada i presjecanje vrpce u svečanoj pratnji orkestra „Garde" . Nakon svečane ceremonije otvaranja program se nastavlja sa koncertom Vojnog orkestra Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički".

U 17.10 časova predviđeno je svečano otvaranje dva studenska doma u Andrićgradu, a potom sledi razgledanje Otomanskog trga ispred Karavan saraja i Sahat-kule, gde će nastupiti „No Smoking Orchestra".

Šetnja domaćina i gostiju biće nastavljena do Vizantijskog trga, koji krase tri kule u vizantijskom stilu, gdje će, uz zvuke orkestra, u nebo biti pušteno jato belih golubova.
Na trgu ispred Vizantijskog dvora biće održan muzički performans u izvođenju grupe „Vrelo", Vasilise, Marte Hadžimanov i Hora „Jedinstvo" iz Kotora.

U Galeriji „Lubarda" u Andrićevom instititu za 17:45 časova zakazana je izložba slika „1914 NIGHT VISION" akademskog slikara Momira Bulovića.

Nakon toga u Andrićevom institutu biće održana promocija knjige „Sarajevski atentat – povratak dokumentima" autora Miroslava Perišića, a u izdanju Andrićevog instituta i Arhiva Srbije, te promocija međunarodnog istorijskog časopisa „Vekovi" u izdanju Andrićevog instituta i junskog broja „Istorijskih svesaka".

U 18.30 u Multipleksu „Dolly Bell" biće prikazan film „Atentat, Sarajevo 1914" austrijskog reditelja Andreasa Prohaske.

Celokupan program rađen je prema ideji Emira Kusturice, a u realizaciji režisera Milana Neškovića koji je rekao Srni da su u ovom filmu, rađenom u produkciji nacionalne austrijske televizije i nemačke televizije, prikazane istorijske činjenice u vezi sa Sarajevskim atentatom, kojima se negira umešanost Srbije u Prvi svetski rat.

Najznačajniji aspekt otvaranja Andrićgrada, prestonice kulture Republike Srpske, biće veliki mozaik magistra slikarstva Bisenije Tereščenko, na kojem su predstavljeni vidovdanski heroji, junaci naših života, Gavrilo Princip i mladobosanci .

U kasnim večernjim časovima biće izvedena rekonstrukcija Sarajevskog atentata u scenskom prikazu u tri čina – „Pobunjeni anđeli", rađenom prema ideji Emira Kusturice.

U drugom činu biće prikazano suđenje mladobosancima u kojem će, između ostalih, igrati glumci Nebojša Glogovac, Nenad Jezdić, Zoran Cvijanović... Treći čin je komemoracija srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu.

Scenski prikaz „Pobunjeni anđeli" direktno će prenositi Radio-televizija Republike Srpske i Radio-televizija Srbije.

Obležavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Andrićgradu biće završeno nastupom čuvenog Akademskog hora ruske armije „Aleksandrov" na Trgu Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Podeli ovu vest

15/04/2015 0 comment

„Beogradski tango susret" (Belgrade Tango Encuentro), internacionalni festival argentinskog tanga i jedan od najvećih festivala te vrste u Evropi, održaće se po šesti put u Beogradu, od 15. do 20. aprila 2015. godine. Posebnu pažnju ove godine organizatori posvećuju besplatnim događajima otvorenim za sve zainteresovane građane.Organizator ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti