fbpx

"BAŠTA FEST" - festival kratkog igranog filma

"BAŠTA FEST" - festival kratkog igranog filma

Internacionalni festival kratkog igranog filma "Bašta fest" održava se, ove godine po drugi put, u Bajinoj Bašti od 2. do 5. jula.
Pokrenut je od strane mladih glumaca Jovana Jelisavčića i Maje Šuše, a stavlja akcenat na filmove sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, kao i na zanimljiv rad reditelja sa glumcima.

"Bašta fest" je značajan i za decentralizaciju kulture, dok istovremeno skreće pažnju na kratki film, te na mlade domaće i strane autore.

Od pristiglih 500 filmova, selektor Ognjen Glavonić, reditelj iz Srbije, odabrao je 25 filmova iz 13 zemalja (Francuska, Paragvaj, Brazil, Island, Italija, Hrvatska, Crna Gora, Rumunija, Holandija, Španija, Poljska, Slovenija, Tunis), kao i 10 domaćih ostvarenja.

Sve programske celine odvijaju se na otvorenom – projekcije u parku „Borići", a muzički program (žurke i koncerti) na obali reke Drine. Ove godine festival će biti zatvoren projekcijom nagrađivanog domaćeg ostvarenja „Ničije dete" na pontonima na jezeru Perućac. Muzički program na plaži Rača biće raznovrstan. Nastupiće "The Bestbeat (The Beatles tribute band)", "BEGEFANK" predstavlja di-džej "BKO", "Jung B", "Fabrizio Sotti", "Ničim izazvan", "Čola veče", "Firma Selekta", di-džej "Iron", "Dada Selectah", "Zeppelin", "Kanda", "Kodža i Nebojša", "Phillie P & Subotić".

Nagrade na Bašta festu se dodeljuju za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), kao i najbolji scenario (Zlatna inspiracija).

Osim toga, žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte dodeliće svoju nagradu za najbolji film. U ovogodišnjem žiriju biće: Nevio Marasović, reditelj iz Zagreba, Luna Zimić Mijović, glumica iz Sarajeva i Nikola Ljuca, reditelj iz Beograda.

Festivalu će prethoditi dve radionice za osnovce iz Bajine Bašte: "Ukratko, kratki film" koju će držati scenaristkinja Maša Seničić i reditelj Raško Miljković, kao i "Kutija – pakovanje mašte" čiji je koordinator kostimografkinja Darinka Mihajlović. Dečiji kratki film "Odbegli" napravljen na radionici biće prikazan na zatvaranju festivala.

Podeli ovu vest

23/10/2017 0 comment

„Borini pozorišni dani“, Vranje, od 21. do 26. oktobra 2017. godine 20. Oktobar 2017 U Vranju se 21. do 26. oktobra održava 37. festival „Borini pozorišni dani", koja se već 37 godina organizuje u čast velikog pisca Borisava Stankovića.Manifestacija će početi 22. oktobra predstavom „U agoniji" u ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti