fbpx

U Sopotu počela filmska čarolija-"Branio sam mladu Bosnu" otvorio festival

U Sopotu počela filmska čarolija-"Branio sam mladu Bosnu" otvorio festival

U Sopotu je sinoć svečano počeo 44. filmski festival Sofest, koji od ove godine ima novi koncept kao festivala filmskih profesija.
Pred hiljadama građana okupljenih ispred Centra za kulturu prodefilovale su, ovoga puta kao pešaci, a ne kao ranijih godina u old tajmerima, autorske ekipe 19 domaćih filmova koji se takmiče za nagrade. .

Naš najpoznatiji kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović obratio se publici sa predlogom da se u Sopotu napravi letnja pozornica na kojoj bi pored filmskih projekcija gostovali i muzičari svetskog ranga.

Simjanović je podsetio na jubilej - 75 godina od prvog srpskog filma koji je imao komponovanu muziku - to je bio film "Golgota Srbije".

Glavni program je počeo projekcijom filma "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića.

U konkurenciji su i Crveni makovi, Enklava, Mali Budo, Off, Isceljenje, Ničije dete, Spomenik Majklu Džeksonu, Jednaki, Peti leptir, Za kralja i otadžbinu, Varvari, Petlja, Žigosana, Okean, Unutra, Travelator, Psiho seansa i Otvoreni kavez.

Od ove godine, prema novom konceptu, stručni žiri dodeljivaće plakete Sunce Sofesta i novčane nagrade za kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku i dizajn zvuka.

Žiri će raditi u sastavu: Zoran Hristić - kompozitor, Miloš Pušić - reditelj, Đorđe Marković - montažer, Jelena Đorđević - kostimograf.

Na 44. Sofestu u fokusu je filmska muzika, tako da je prateći program posvećen kompozitoru Dušanu Radiću.

Podeli ovu vest

12/11/2013 0 comment

Kralj Milutin je sin Uroša Prvog i kraljice Jelene, i brat Dragutinov. Mnogo ratovao braneći veru svoju i narod svoj. Ratovao je protiv Mihaila Paleologa zato što je ovaj bio primio uniju i prisiljavao sve narode Balkanske i monahe Atonske da i oni priznadu papu. Ratovao protiv Šišmana cara Bugarskog i Nogaja cara Tatarskog, da bi zemlje svoje ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti