fbpx

VITEZ FEST - Srbija Despota Stefana Lazarevića

VITEZ FEST - Srbija Despota Stefana Lazarevića

Viteški spektakl "Vitez fest 2015" biće održan na Beogradskoj tvrđavi 4. i 5. aprila, a organizatori pozivaju Beograđane da dođu i dožive "modernu bajku" odnosno upoznaju se sa viteškom Srbijom Despota Stefana Lazarevića.

Manifestacija će biti održana pod sloganom "Klinci i klinceze, postanite prinčevi i princeze" i njeno održavanje se poklapa sa obeležavanjem pravoslavnih praznika Vrbica i Cveti.

Vitez fest organizuje Kraljevski red vitezova uz podršku grada Beograda, Beogradske tvrđave, Turističke organizacije Srbije, Privredne komore Beograda i drugih.

Predsednik UO Vitez festa Hadži Zoran Mrđenović je kazao na konferenciji za novinare da će u muzičkom delu programa nastupiti poznate grupe i izvođači, na primer Legende, Madam Piano, ansambl Renesans, Hazari, Aca Seltik, poznati glumci, dečji horovi...

Takođe, posetioci će moći da se upoznaju sa vajarstvom, ikonopisanjem, vide izložbe, a predviđen je pozorišni i sportski viteški program.

U okviru manifestacije biće organizovan crkveni program sa predavanjima, kao i sajam srednjovekovne hrane odnosno "Gozba".

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je istakao da je grad prepoznao vrednost te manifestacije i da ona predstavlja još jednu lepu sliku Beograda koju šaljemo svetu.

Mladenović je naglasio da Beograd ima bogatu srednjovekovnu i vitešku tradiciju, kao i jednu od najlepših tvrđava u Evropi.

On je rekao da najmlađe treba da naučimo pravim vrednostima i upoznamo kako mlade tako i stare sa starim običajima.

Direktorka TOS - a Ljiljana Čerović je naglasila da ta manifestacija neguje našu tradiciju koja će nam dočarati davna vremena.

Ona je rekla da će Vitez fest biti sjajna prilika za lokalne turističke organizacije da predstave svoju ponudu.

Predstavnica Privredne komore Beograda Gordana Matijašević je rekla da je Kraljevski red vitezova član "kreativne industrije" u komori, kao i da će komora pozvati svoje članove da predstave svoju ponudu, na primer stare zanate, proizvođače zdrave hrane i druge.

Predstavnica Beogradske tvrđave Olivera Vučković je rekla da bi u Beogradu mogli da se organizuju i viteški turniri sa udruženjima iz cele Evrope i da bi na taj način mogao da se privuče veliki broj turista.

Kraljevski red vitezova organizuje na Beogradskoj tvrđavi viteške spektakle od 2004. godine.

Podeli ovu vest

19/02/2023 0 comment

Svojim bojama, ornamentikom i tkanjem pirotski ćilimi se svrstavaju u najlepša ostvarenja ćilimarstva uopšte.   Ne zna se pouzdano da li je Aladin, mitski junak priča s Bliskog istoka, ovde pazario svoje leteće ćilime. Zna se, pouzdano, da su ovdašnje rukotvorine podjednako tražene i na Istoku i na Zapadu. Jer, kad neko pomene Pirot, ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti