fbpx

„Svadba nekad i sad“, Kulpin-Bački Petrovac

„Svadba nekad i sad“, Kulpin-Bački Petrovac

Turistička organizacije Opštine Bački Petrovac, Mesna zajednica Kulpin i Udruženje kulpinskih žena organizuju manifestaciju „Svadba nekad i sad“, koja će se održati u subotu 5. septembra 2014. u arealu Muzejskog kompleksa u Kulpinu.

Prvo kulpinsko naselje se nalazilo na uzvišenju “ Klisa” zapadno od današnjeg Kulpina. Najstariji zapis o Kulpinu datira od 28.februara 1345. godine. Stanovnici ovog Kulpina su živeli u zemunicama i bavili se stočarstvom, lovom i ribolovom.

Više puta je bio opustošen od strane Turaka, a jednom i od tatarskih hordi. Lokacija mesta se više puta menjala- “Klisa”, “Vinjičke”, “ Peskara”, uvek prilikom novog naseljavanja.

Nova istorija Kulpina počinje 1745. godine kada braća Stratimirović osnivaju današnji Kulpin. Oni sa sobom dovode oko 200 srpskih porodica. Prvi put u nekom dokumentu, Slovaci se u Kulpinu pominju 1758. godine.

Porodica Stratimirović je dala više istorijskih ličnosti: Mitropolit Stefan Stratimirović, Đorđe Stratimirović-komandant srpske vojske u revoluciji 1848/49 godine, i bila je jedna od najznačajnijih srpskih porodica u Habzburškoj monarhiji ( Austrija ).

Godine 1754. počela je sa radom prva srpska škola u Kulpinu, a nedugo zatim, već 1789. godine otvara se i prva slovačka škola. Obe su bile pri svojim crkvama.

Dvorac i veći deo imanja 1889. godine prodat je Lazaru Dunđerskom, koji je, kao i njegov sin Đoka znatno doprineo razvoju i modernizaciji poljoprivrede u Kulpinu. U Drugom svetskom ratu, Kulpin je oslobođen 15.oktobra 1944. godine.

Podeli ovu vest

02/05/2015 0 comment

U Šljivovici,jednom od najlepših sela na obrononcima Zlatibora, održaće se sajam domaće rakije održaće se u Šljivovici 2. maja. Promocija sajma održaće se na Kraljevom trgu na Zlatiboru 1. maja od 10 do 17 časova. Tog dana biće organizovana i degustacija najboljih rakija 7. šljivovačkog sajma domaće rakije – Kraljev trg Zlatibor, a uveče ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti