fbpx

Banja Koviljača - dragulj u kruni kraljevskih banja Srbije

Banja Koviljača - dragulj u kruni kraljevskih banja Srbije

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine ( Boranja, Sokolske planine, Cer ). Nalazi se u regionu Podrinja, na koji se nastavljaju brdoviti Jadar, blago zatalasana Pocerina i plodna i zaravnjena Mačva.

Bogati izvori sumporovite vode, lekovito blato, povoljni klimatski uslovi, kao i brojni kulturno – istorijski spomenici, neodoljiv su izazov za razvoj svih vidova turizma.Istorijat Banje Koviljače je jako bogat i datira još iz perioda Ilira, starih Rimljana, Turaka, pa sve do današnjih dana. Prvi pisani izvori, iz 1533.god., ukazuju da narod masovno pohodi lekovite izvore. Prva zgrada za smeštaj gostiju, sa deset soba, izgrađena je 1858.god., a banja je stavljena pod zaštitu države 1867.god., za vreme vladavine Mihaila Obrenovića. Narodna skupština donela je, 1. avgusta 1898.god., Zakon o ustupanju Banje Koviljače narodu okruga podrinjskog u eksploataciju i od tada počinje podizanje i razvoj Banje Koviljače. Od tada, pa sve do drugog svetskog rata, uz kraće prekide, traje period izgradnje i pune afirmacije u kome Banja Koviljača, nazvana Podrinjska lepotica, postaje ne samo moderno lečilište, već i mondensko sastajalište koje posećuju srpski velikani.

U lepotama Banje Koviljače, između ostalih, uživali su i Dositej Obradović i Vuk Karadžić, a svoje rane u banji vidao je i srpski Vožd Karađorđe. Na raskošne balove dolazio je i Kralj Aleksandar Karađorđević.

banja-koviljaca-istorija

Banja Koviljača postaje banjsko lečilište u vreme Kralja Petra I Karađorđevića koji, 1908.god., uz
svoju rezidenciju, podiže savremeno sumporno kupatilo.

kupatilokralja petra

Kupatilo Kralj Petar I

Banja Koviljača je potpuno izgrađena tokom dvadesetih i tridesetih godina XX veka. Podignuti su luksuzni hoteli i vile, a lepo je uređen i park koji povezuje banjske objekte. Mesto glavne zabave od 1939. godine postaje nadaleko poznat Kursalon koji pleni svojom lepotom, a bogat enterijer u sebi još uvek nosi duh prošlih vremena. Prva kockarnica na Balkanu otvorena je u Kursalonu.

banja-koviljaca-kursalon

Lečilište sa osmehom

Svako godišnje doba idealno je za lečenje , oporavak i odmor, a najbolje je ono koje naš gost odabere i dođe u ovu ustanovu, koja radi cele godine, 24 sata dnevno.
Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Banja Koviljača raspolaže sa 416 postelja u luksuznim apartmanima, jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama koje su opremljene na nivou hotela B kategorije.

Osim medicinskog tretmana, za uspešan oporavak i ugodan boravak, u ovoj banji sa tradicijom, izuzetna pažnja se poklanja i ishrani, koja se usklađuje sa potrebama gosta. Na meniju su specijaliteti ovoga kraja, kao i raznovrsne đakonije rodnog zavičaja gosta. Hrane se duša i telo.

Modernizacijom starih zdanja, izgradnjom novih smeštajnih kapaciteta i ostalih pratećih sadržaja, ova ustanova, danas, celom kraju vraća nekadašnji sjaj i prosperitet, postavši, ne samo mesto za lečenje i oporavak, već i za udoban odmor i zabavu. Svako godišnje doba idealno je za lečenje , oporavak i odmor, a najbolje je ono koje naš gost odabere i dođe u ovu ustanovu, koja radi cele godine, 24 sata dnevno.

U vili „ Dalmacija " gostima su na raspolaganju svetle, prijatne i udobne sobe, kao i luksuzno opremljeni apartmani sa terasama i balkonima. Sve sobe imaju internu i satelitsku televiziju, kao i telefone. Objekat je sistemom toplih veza povezan sa ostalim objektima ove ustanove. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju - Banja Koviljača sprovodi se program medicinske rehabilitacije i lečenja, kao i program prevencije, i u te svrhe koristi se:

Blagodetima tradicionalnog prirodnog lečilišta i dostignućima
savremene fizikalne medicine i rehabilitacije banja leči:

reumatična oboljenja,
degenerativne promene zglobova i kičmenog stuba
diskus herniju i stanja nakon operacije diskus hernije
osteoporozu
posttraumatska stanja gornjih i donjih ekstremiteta i kičmenog stuba
lakša oštećenja centralnog nervnog sistema
lezije perifernih nerava
mišićna oboljenja
pojedina ginekološka i kožna oboljenja
sterilitet
limfedem

koviljaca park

Medije

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti