Banja Ždrelo - jedinstveni dragulj prirode

Banja Ždrelo - jedinstveni dragulj prirode

Udaljena 130km od Beograda i 9km od Petrovca na Mlavi, prema Zagubici, na nadmorskoj visini od 160 do 240m. Sa dve strane okružuju je Homoljske planine, sa dva vrha: Veliki i Mali Vukan.

Naziv je dobila zbog svog položaja, jer se nalazi na samom ulasku u Gomjačku klisuru.
Banja Ždrelo je jedinstvena po tome što su bazeni ispunjeni termalnom vodom temperature oko 40C koja izvire 200 metara ispod zemlje.
Pored toga što omogućava uživanje na niskim zimskim temperaturama ova voda ima i lekovita svojstva. Termomineralna voda koja se nalazi u bazenima Banje Ždrelo pomaže u lečenju psorijaze i drugih kožnih i reumatskih bolova a ohlađena može da se pije i pomaže kod gastritisa i blagotvorno deluje na digestivne organe.

banja-zdrelo-bazen

Bogatstvo istorije ostavilo je za sobom veliku baštinu, koja danas predstavlja sastavni i obavezni segment turističkih kretanja po Homoljskam kraju. Knez Lazar podigao je najpozivitiji manastir toga kraja, Gornjak, krajem XIV veka, čuven po pećinskoj isposnici, a tu su i ostaci srednjovekovnih crkava Mitropolija, Reskovica, Blagovestenje i Ma-nastir Vitovnica.
Srednjovekovni grad Zdrelo sa čitavim foritikacionim sistemom, na obe obale Mlave je jedan od značajnih srednjovekovnih spomenika Srbije. Ostaci njegovih kula i bedema vidljivi su i danas na nekoliko lokaliteta: Uzengija, Jerinina kula, Dasu Mik i Jezevac. U postupku izgradnje je hotel od 60 ležaja i Aqua park.

Banja-Zdrelo1

Priroda u okolini Ždrela je vrlo bogata i nadasve zanimljiva. Ovoj kraj ima više izuzetnih pećina: Resavsku, Zlotsku, Ceremošnju, Ravništanku i Dubočku. Sve su jedinstvene i različite od bilo koje druge na svetu.

Bogatstvo vodom ovoga kraja doprinosi da na svaki korak nailazimo na mnoštvo izvora i to će za ovo područje u budućnosti predstavljati pravo blago ukoliko se vodi računa o njihovom očuvanju.

Posebno treba naglasiti izuzetnu lepotu izvora reke Mlave, kao i Krupajske reke koji predstavljaju prave prirodne retkosti. Tri akumulacije Ždrelo, Busuri Korenica, bistre rečice pritoke Mlave, kao i brojni pastrmski ribnjaci predstavljaju pravi raj za ljubitelje voda, kao i odlična mesta za ribolovce. Vode su prepune kalifornijske i potočne pastrmke, krkuša, klena, potočne mrene skobalja.

Za one koji više uživaju u lovu ponuda divljači u tri lovišta (Krilaš, Treset, Vitovnica) je izuzetna. Srne, divlje svinje, zečevi, fazani, jarebice, prepelice, divlje patke, štuke, šljuke se love u celom ovom kraju.

Ovo područje je prebogato kulturno-istorijskim spomenicima, a pre svega manastirima. Manastir Reškovica se uzdiže nad celom dolinom Mlave i svedoči o Milutinovoj zadužbini. A nešto bliže putu se nalazi manastir Svete Trojice. Na samoj obali Mlave, u samoj klisuri se nalazi manastir Blagoveštenje, koji je bio sedište prepisivačke škole do Velike seobe Srba. Na vrhovima su ostaci utvrđenja vojnih i crkvenih, a jedno od vrlo karakterističnih zdanja se uzdiže na liticu neposredno pored puta i nosi naziv Mitropolija. Manastir Gornjak je zadužbina cara Lazara iz vremena kada je pobeđivao Turke na bojnom polju, a u zadužbinama bogu zahvaljivao. U selu Vitovnica se nalazi istoimeni manastir iz III veka. U selu se rodio, u manastiru bogu služio i u porti manastira je sahranjen Otac Tadej, monah i duhovnik koji je podvižništvom, prozorljivošću i čudesnim izlečenjima prevazišao granice ovozemaljskog.

Ostaci VIA MILITARIS (rimskog vojničkog puta) kojim su prolazile Rimske legije se nalaze na svakom koraku. Svakako najpoznatije arheološko nalazište ovog kraje je VIMINACIJUM kod Kostolca, jedno od najbogatijih nalazišta iz Rimskog doba u Evropi.

Sve ovo, i još mnogo više, što ne može da se zabeleži na papiru, video traci ili DVD-u možete doživeti ukoliko posetite ovaj jedinstveni dragulj prirode i turizma.

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

25/07/2019 0 comment

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji ...

29/09/2019 0 comment

Na 23 km od Kanjiže ušuškalo se Totovo selo, prava oaza zelenila i tišine. Postanak naselja, o čemu svedoči njegov naziv, je u ...

20/09/2019 0 comment

     U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Fotografima, mnogobrojnim ...

17/10/2019 0 comment

Zlatibor je od davnina poznat kao mesto gde ljudi dolaze po zdravlje, odmor i okrepljenje, mesto čistog vazduha, netaknute prirode i nepreglednih ...

24/09/2019 0 comment

„Skadarlijska promenada“ je manifestacija koju Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije organizuju u Skadarliji ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!