fbpx

180 godina turizma u Sokobanji

180 godina turizma u Sokobanji

Početak organizovanog turizma u Sokobanji računa se od 21. juna 1837. kada je iz kancelarije Knjaza Miloša Obrenovića u Kragujevcu izdat prvi pisani uput – vaučer zastavniku Lazareviću za odmor i upotrebu lekovite vode u Sokobanji. Ovo je ujedno i prvi srpski turistički vaučer. Isti datum Opština Sokobanja obeležava kao Dan opštine.Za lekovitost sokobanjskih termalnih izvora znalo se još u vreme starih Rimljana. Sokobanjsko javno kupatilo-amam prvi put pominje turski putopisac Evlija Čelebija 1663. Posle oslobođenja od Turaka knjaz Miloš naređuje da se obnovi amam i podigne konak, a lekara Leopolda Erliha postavlja za prvog banjskog lekara..

Početkom 20. veka bogati trgovci i mehandžije u Sokobanji grade vile za svoj boravak, ali i smeštaj gostiju. Između dva svetska rata gradi se prvi savremeni banjski hotel – „Evropa“ (današnji konak „Park“), podižu se parkovi, uređuju izletišta, uvode vodovod i javna rasveta. Savremeni razvoj Sokobanje počinje šezdesetih godina 20. veka, kada se pored hotelskih grade prateći privredni objekti i razvija saobraćajna infrastruktura.

Prirodni lekoviti faktori Sokobanje su termomineralni izvori (temperature od 28 do 45,5°C), koji se koriste za kupanje i inhalacije, kao i umereno-kontinentalna klima koju karakteriše povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, malo magle i vetrovitih dana, visoka koncentracija kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu i odsustvo aerozagađenja.

Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti „Sokobanja“, Prirodnom lečilištu „Banjica“ i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Ozren“.

sokograd sokobanja za vreme antikeSokobanja, Sokograd

U skladu sa značajem ovog događaja, Organizacija za turizam i kulturu realizovaće centralnu proslavu obeležavanja 180 godina organizovanog turizma.

Program počinje 19. juna otvaranjem izložbe ikona autorke Sanje Miladinović iz Sokobanje od 19:00 sati u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”. U galeriji legatu „Miluna Mitrovića“, održaće se još dva događaja: „Vrt uživanja i stanište ptica”, autorke Lele Milosavljević, akademskog vajara i izložba razlednica Sokobanje u periodu kraj XIX i prva polovina XX veka.

soko banja stara razglednicafoto:delcampe

U amfiteatru ispred Zavičajnog muzeja, od 20:00 časova nastupiće KUD “Dušan Jović” iz Resnika, a od 21:00 sat na programu je pozorišna predstava “Nušiću u čast”. U utorak, 20. juna, prvo nastupa KUD “Slemen” iz Milušinca od 19:30 potom je pozorišna predstava “SB” pozorišta od 20:00 sati, a program se završava nastupom Nacionalnog ansambla “Kolo” od 21:00 sat na centralnom gradskom trgu.

U sredu, 21. juna, svečana sednica Skupštine opštine Sokobanja, održaće se od 12:00 sati u kongresnoj sali hotela “Moravica”. U svečanom i programskom delu sednice nastupiće operska diva Jadranka Jovanović. Tokom popodneva, na mermernom šetalištu, smenjivaće se žongleri, ulični zabavljači, pantomimičari, sokolari. Od 20:00 sati na centralnom gradskom trgu nastupiće najmlađi Sokobanjci - hor “Sokolići”, a nakon toga je koncert Biljane Krstić i Bistrik orkestra. Kraj proslave obeležiće vatromet.

Jubilej i predstojeće leto, obeležiće i ponuda drugih kulturno umetničkih sadržaja kao što su stodnevna manifestacija Banjsko kulturno leto,tradicionalni festivali i manifestacije: 55. Međunarodni festival Prva harmonika „Sokobanja“, „Maraton želja“, „Zlatne ruke“, „Sv. Jovan Biljober“ i 2. “Green heart fest”.

vdopad ripaljka foto z ptrovicvodopad Ripaljka, foto:Zoran Petrović

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

20/04/2024 0 comment

U podnožju planine Gučeva, rasuto je jadarsko seoce Tršić, rodno meaše novije književnosti Vuka Stefanovića Karadžića. Od Vukove porodice u Tršiću ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti