Turističke atrakcije Sokobanje privlače goste iz celog sveta

Turističke atrakcije Sokobanje privlače goste iz celog sveta

Boravak u Sokobanji je za turiste veoma privlačana na prvom mestu zbog lekovitih voda i vazduha. Banja ipak nudi više. Veliki broj izletišta, istorijskih spomenika, ostaci tvrđave Sokolca, planine koje su u neposrednoj blizini banje, te reke i jezera koje omogućavaju sportsku rekreaciju i uživanja na vodi… Sve ovo su razlozi zbog kojih Sokobanja spada u banje sa najdužom tradicijom organizovanja turističkih poseta u Srbiji.

sokobanja jesen 1

Centralni park banje lepo je uređen i šetnja kroz njega pruža pravo uživanje. Nalazi se na severnoj strani promenade, a uređen je drvećem starim više od veka, klupama, cvećem i fontanama. Kroz park teče i potočić u koji se ulivaju mineralne vode iz centralnog kupatila.

Centralno kupatilo sagrađeno je za vreme Turaka, a renovirano u doma kneza Miloša. Kupatilo je nastalo na temeljima starog rimskog kupatila što mu daje još veću vrednost. Autentičan izgled kupatila iz 15. veka je sačuvan, pa je kupatilo poslužilo i za snimanje jednog od najgledanijih filmova u skorijoj srpskoj kinematografiji, „Zona Zamfirova“. 2001. godine unutrašnjost kupatila je renovirana i ono danas u skaldu sa savremenim tokovima zdravstvenog turizma pruža različite wellness programe.

Preko puta kupatila nalazi se Milošev konak. U njemu se nekada nalazila administracija srpskog vladara dok je boravio u Sokobanji, a danas je konak skup nekoliko ugostiteljskih objekata, kafića, pivnica, i drugih uslužnih radnji.

sokobanja konak

U centru varošice nalazi se i Zavičajni muzej. U njume se čuvaju eksponati iz arheologije, istorije i etnologije. Ispred muzeja nalazi se amfiteatar koji leti služi kao pozornica za razne manifestacije.

Jedno od značajnih zdanja u sklopu centralnog šetališta popločanog mermerom je i biblioteka „Stevan Sremac“. Biblioteka je stara 130 godina, a bogata je sa 30 000 izdanja. U svom sastavu ima i internacionalni centar za turističku i ekološku dokumentaciju.

Raznovrsna turistička ponuda Sokobanje nudi i izlete. Najčuvenija izletišta su: Lepterija sa tvrđavom Sokolcem, Vrelo Borići, Sesalačka pećina, vodopad Ripljanka, Grudonjske vodenice, Vramdžanski grad…

Izletište Lepterija dobilo je ime po nesrećnoj devojci koja je stradala zbog ljubavi. Udaljeno je samo 2 kilometra od centra Sokobanje i godinama je jedno od najposećenijih izletišta. Šetnjom ovim izletištem mogu se videti crkva posvećena Rodjenju Presvete Bogorodice (sagrađena 2001, na temeljima crkve iz 14. veka), Hajduk Veljkova pećina. Znatan broj turista posećuje Lepteriju zbog prirodnog fenomena, Bogorodice u steni. To je udubljenje u steni koje ima oblik majke s detetom. Legenda kaže da se u toj steni sakrila sama Bogorodica kada je držeći Hrista u rukama bežala od Rimljana. Postoji i verovanje da na Veliki petak iz kamena teče bela lekovita voda.

U blizini Lepterije nalazi se tvrđava Soko grad. Tvrđava je nastala na temeljima nekadašnjeg rimskog utvrđenja. Kako je više puta razarana, poslednja rekonstrukcija je izvršena krajem13. i početkom 14. veka. Sastojao se iz dva dela, Gornjeg i Donjeg grada, a do danas su ostali sačuvani, ostaci bedema, četvorougaone kule, glavna kapija i cisterna za vodu.

Vrmdžanski grad nalazi se samo 2 kilometra od plenine Rtanj, pa ko odluči da poseti ovu planinu, ne zaobilazi da pogleda ostatke grada iz vremena Justinijana. Po našoj epskoj mitologiji, sin sultana Bajazita, Musa, u narodu poznat kao Musa Kesedžija razorio je ovaj grad.
Ljubitelji planinarenja osim na planinu Rtanj, mogu da se penju i na Bukovik, Devicu i Ozren. Najčešća ruta vodi do vrha Oštra čuka.

Vodopad Ripljanka još jedna je od omiljenih destinacija turista dok borave u Sokobanji. Vodopad je visok 40 metara, a do njega se dolazi stazom koji je odvaja od puta za bolnički krug Specijalne bolnice za lečenje plućnih bolesti „Ozren“. Vodopad nastaje na reci Gradašnici, jedan je od najviših u našoj zemlji, a takođe je i prvi spomenik prirode (1948. godine je zaštićen zakonom).

Za one koji uživaju u speleologiji Sokobanju nudi Seslačku pećinu, udaljenu od banje 19 kilometara. Pećina je uređena za turiste koji mogu da pogledaju brojne pećinske ukrase: stalagnite, stalaktite i trevertinske kade.

Pravi etno kutak nalazi se kod tzv. Grudonjskih vodenica. Dve vodenice stare dva veka sačuvane su do danas. U velikoj se nalazi restoran sa etno jelima, a u maloj radionica starih zanata gde posetioci mogu da nauče osnove zaboravljenih zanata. U dvorištu se nalazi mali amfiteatar u kom budu organizovane manifestacije posvećene prošlosti i etnologiji.

U Sokobanji nalazi se još mnogo izletišta, lovišta, mesta za ribolov i kupanje jezera i reka Moravica.

Najviše posetilaca banja broji leti, za vreme banjskog kulturnog leta. Ipak to je samo jedna od manifestacija koja privlači turiste. Za one koji uživaju u zvuku harmonike, početkom leta bude organizovan internacionalni festival „Prva harmonika – Sokobanja“. Čuvena međunarodna manifestacija je salon ekološke karikature i umetnička kolonija „Sokograd“.

Tradicionalna manifestacija „Zlatne ruke“ održava se svakog 14. Jula od 1983. god. Učesnici se takmiče u pripremanju starih, tradicionalnih jela, narodnim rukotvorinama i veštinama zanata koji su skoro zaboravljeni.

Medije

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

17/12/2019 0 comment

 Nagli uspon Sokobanja je doživela nakon konačnog oslobođenja od Turaka (1833.), dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju. Po njegovom ...

21/05/2020 0 comment

 Ramaća je šumadijsko selo smešteno na istočnim obroncima planine Rudnik, u blizini Ramaćkih visova (813 mnv). Takav geografski položaj pruža ...

28/05/2020 0 comment

 Ova retka ptičica je strogo zaštićena vrsta u Srbiji, a najviše je ima na planini Tari. Svračak rusi je ptica dužine do 18 cm iz porodice ...

07/05/2020 0 comment

Voziti planinski bicikl kroz prelepu prirodu je prava avantura! Upravo takva prilika je za svakog ljubitelja ove rekreacije i sporta je Golija , ...

22/05/2020 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!