TARA: Ženka mrkog medveda "Flekica" ima dva mečeta

TARA: Ženka mrkog medveda "Flekica" ima dva mečeta

Kraljica medveđeg carstva na Tari ,Medvedica Flekica, verovatno jedini medved na Balkanu koji nosi ogrlicu za satelisko praćenje, kreće se u malom krugu oko svog staništa na Tari i ima dva mladunca, utvrdili su stručnjaci iz Nacionalnog parka Tara.

Ova ženka mrkog medveda, inače zaštićene vrste, od juna prošle godine nosi ogrlicu za satelitsko praćenje kretanja koje Nacionalni park Tara od 2006. godine sprovodi u saradnji sa Biološkim fakultetom u Beogradu.

Flekica je dobila ime po beloj fleki na plećki, a zahvaljujući snimcima sa kamera i takozvanih "fotozamki" postavljenih na hranilištima lovočuvari na Tari uočili su da ima dva mečeta.
"Flekica ne ide daleko, uglavnom je kod 'kuće'. Postoje podaci o njenom kretanju u proteklih godinu dana iz kojih se da zaključiti da se uglavnom kreće područjem nacionalnog parka, jer sa sobom vodi mečiće", rekao je Beti Milan Malinić rukovodilac službe lova i ribolova Nacionalnog parka Tara.

Malinić je rekao da je, za razliku od nje, ranije satelitski praćeno meče Miloje bilo izuzetno pokretljivo i znalo da sa Tare stigne na veliku udaljenost do Golije, iznad Raške, zatim da se u jesen vrati na Taru i prezimi u istočnom delu Bosne ne mareći za prepreke i bilo kakve granice.

U potrazi za hranom medvedi mogu da pređu 15-20 kilometara krećući se uglavnom noću, dodao je Malinić.

Posle "markiranja" meče Miloje je ostalo u prirodi bez ogrlice, jer je baterija u njoj trajala oko dve godine, odnosno 90 nedelja, a onda se zahvaljujući jednoj kuglici ogrlica automatski otkačila.

"Sudeći po tragovima, može se reći da su pojedini medvedi na Tari još uvek aktivni i da baš svi nisu utonuli u duboki zimski san kakvom se obično predaju kada su niže temperature i veći snegovi", rekao je Milan Malinić.

Prema njegovim rečima, u brlogu su sigurno medvedice koje očekuju mlade u martu ili aprilu iduće godine i medvedi koji su stekli dovoljno sala za zimski san.

Protekle jeseni u medveđem kraljevstvu na Tari i njegovoj okolini nije bilo "incidenata", odnosno nije zabeležena šteta koju medvedi mogu da naprave u torovima ili pčelinjacima.

Dovoljno hrane u prirodi i uredna prihrana medveda na četiri hranilišta u Nacionalnom parku Tara razlog je dobrog ponašanja ovih životinja tokom protekle jeseni, a medama na hranilištima lovočuvari ostavljaju kukuruz i klanični otpad.

Koliko trenutno ima medveda na Tari teško je proceniti, kaže za Betu Milan Malinić, ali se na osnovu tragova koje ostavljaju može reći da je u pitanju populacija između četrdeset i pedeset grla na koje se doslovno odnosi izreka "zaštićen kao tarski meda".

Zabrana lova na medvede u Srbiji na snazi je od 2002. godine, a poslednji put medved na Tari ustreljen je u lovu 1991. godine.

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

20/07/2020 0 comment

Zeleno, zeleno... u svim nijansama, od tamne, pa do nežnozelene. To je definitivno prva asocijacija dok se približavate banji Vrujci. Neizgovoreno ...

17/07/2020 0 comment

 Dobrinci su najstarije naselje na području rumske opštine, a do početka 19. veka i jedno od najvećih mesta u Sremu. Nekada je bilo tako, a ...

27/07/2020 0 comment

Prirodno stanište „Gljive ade Ciganlije“ nalazi se u šumskom kompleksu Ade Ciganlije na teritoriji Grada Beograda, gradska opština Čukarica, ...

06/08/2020 0 comment

Prelepi proplanci zlatnog bora po kojem je ova planina dobila ime, Zlatibor mami uzdahe svakog turiste. Čudotvorna klima, mešanje planinskog i ...

07/08/2020 0 comment

Kud god da krenete iz Novog Sada dal' prema Futogu i Begeču, dal' prema Kovilju ili ka Fruškoj gori svuda ćete naići na izdvojene svetove nastale na ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!