Uz zvuke "Garavog sokaka" počela turistička sezona na Paliću

Uz zvuke "Garavog sokaka" počela turistička sezona na Paliću

Nastupom grupe "Garavi sokak", prvi put nakon dve decenije, večeras je otvorena 169. turistička sezona na Palićkom jezeru.

Otvaranje sezone je samo jedna od preko 40 manifestacija koje će ovog leta biti upriličene na Paliću, uključujući Festival evropskog filma, festival elektronske muzike "Samertrip", sportska takmičenja poput jedriličarskih i veslačkih takmičenja.

Direktor preduzeća "Park Palić" Goran Gabrić istakao je da je ovo preduzeće spremno dočekalo sezonu, a da je turistima od ove godine ponovo dostupan i Ženski štrand i peščana plaža, dok je sa NIS-om postignut dogovor o dotoku termalne vode na termalni bazen.

Osim toga, kroz sajamske nastupe i druge vidove promocije, ovo preduzeće je predstavilo turističku, hotelijersku i drugu ponudu potencijalnim posetiocima.

"Uglavnom preko leta su nam vikend turisti najatraktivniji. Mislim da će moći uživati u programu koji smo im spremili. Naravno, tu su i turisti koji dolaze zbog kulture i festivala. Kao što smo i navikli, 40. manifestacije će se održati na Paliću ove godine, što u organizaciji preduzeća Park Palić, što u privatnoj režiji", rekao je Gabrić.

Frontmen Garavog sokaka Bane Krstić rekao je pred nastup da Palić ima sentimentalnu ulogu u srcima Vojvođana, ali i zdravstvenu, zbog banjskog dela i dobrog vazduha, a posebno što je u njemu sačuvana kultura koja je, po njegovoj oceni, retkost u Evropi i svetu.

"To se vidi na svakom koraku, taj takt vremenski, taj sat koji ovde kuca onim taktom čoveka i čovekovog srca i dalje je živ. Zato pozivam sve da dođu na Palić i uživaju, ove godine i svih godina, kad god mogu", rekao je Krstić, uz opasku da nije isključeno da Garavi sokak u bliskoj budućnosti napravi i pesmu o Paliću.

Na otvaranju letnje sezone, preduzeće Park Palić je organizovalo turističku berzu, gde su pozvani predstavnici turističkih agencija koje će uvrstiti Palić u svoju ponudu i stupiti u kontakt sa učesnicima berze, odnosno pružaocima turističkih i ugostiteljskih usluga na Paliću.

Uoči letnje sezone, osposobljeni su tuševi na Muškom i Ženskom štrandu, obezbeđeni su spasioci, uređena je travnata i peščana plaža kao i sportski tereni za odbojku i rukomet na pesku.

Suboticu i Palić u prva četiri meseca ove godine posetilo je skoro 22.000 turista koji su ostvarili skoro 38.000 noćenja.

I Subotica i Palić beleže dvocifrena povećanja broja dolazaka, odnosno noćenja u prva četiri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Zvanična statistika kaže da je Suboticu u prva četiri meseca posetilo 15.533 turista, što je za 33,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je na Paliću boravilo 5.823 turista, što je za 35,2 odsto više u odnosu na prva četiri meseca prošle godine.

U Subotici je u prva četiri meseca ove godine ostvareno 26.531 noćenja, ili 35,8 odsto više u odnosu na lane, a na Paliću 11.203 noćenja, što je za čak 40 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

17/12/2019 0 comment

 Nagli uspon Sokobanja je doživela nakon konačnog oslobođenja od Turaka (1833.), dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju. Po njegovom ...

08/06/2020 0 comment

Radoševo je udaljeno oko 30 km od Arilja, i do njega se iz ovog grada stiže putem koji prati reku Veliki Rzav. Radoševo je brdsko-planinsko selo, ...

06/07/2020 0 comment

U maju i junu ove godine istraživači iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nastavili su praćenje ptica na području Sjeničko-pešterske ...

02/07/2020 0 comment

Konačno je došlo vreme za letnju pauzu, odmor u prirodi i relaksaciju, a priroda je retko gde bila tako izdašna kao na Zlatiboru. Okitila je planinu ...

02/07/2020 0 comment

Tokom letnjih žega mnogi će zameniti gradsku vrelinu sa prijatnim hladom na nekoj od dunavskih plaža. Svako od nas ima sopstveno omiljeno mesto kraj ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!