Kajak avantura - Gvozdena kapija Dunava

Kajak avantura - Gvozdena kapija Dunava

Tim mladih zaljubljenika u prirodu i avanturu  Wild Serbia vas poziva da zapolovite u istoriju Đerdapa.Ova avantura je spoj fantastične prirode, daleke istorije i rekreativnog kajakinga.

Đerdap, Gvozdena kapija Dunava se sastoji od 2 uska kanjonska dela - Veliki i Mali kazan i 3 klisure - Golubačka, Gospođin vir i Sipska, na prostoru od nekoliko desetina kilometara koji dele Rumuniju i Srbiju. Šezdesetih godina ogromna brana je napravljena u cilju proizvodnje el. struje i bolje kontrole plovnosti u ovom delu Dunava. Danas, vode Dunava mirno uplovljavaju u Gvozdenu kapiju, koja je trenutno oko 40m viša od prvobitnog toka Dunava. Efekti brane se mogu osetiti na reci stotine kilometara iznad. Preko 23,000 stanovnika koji su živeli duž reke su se preselili nakon završetka izrade brane.

Kajakarenje Dunavom kroz Gvozdenu kapiju nosi poseban osećaj sa sobom, vraća nas u daleku istoriju Rimljana, pejsaž je spektakularan i isti kao što je bio i pre 50 godina.

Gvozdena kapija i Dolina Wachau u Austriji su verovatno dva mesta sa najlepšim pogledima na Dunav. Gotovo se na svakom kilometru kroz Đerdap nalazi poneka znamenitost. Nizvodno od Golupca, u Ljupkovskoj kotlini su arheološki lokaliteti Brnjica s rimskim pregradnim zidovima, srednjovekovna nekropola Čezava, kasnoantički lokalitet Zidanac, rimsko utvrđenje Saldum, preistorijsko naselje Kožica... U Gospođinom viru su ostaci preistorijskog naselja Lepenski Vir. Tu je čovek obitavao pre osam hiljada godina, a o njegovoj svesti i kulturi svedoče kamene skulpture modelovane kao ribolike ljudske glave, ribe ili jeleni. Tu je danas i muzej "Lepenski Vir". Naspram Lepenskog Vira, na rumunskoj se strani nalazi Treskavac, stena trapezoidnog oblika nazvana tako jer se na njoj istresaju gromovi. Po ugledu na oblik te stene drevni Lepenci su gradili krovove svojih kuća... Od ušća Boljetinske reke do okuke zvane Hladna voda, uzdiže se gromada Greben, sazdana od kamenih slojeva nalik listovima knjige. Kupaste izbočine Grebena podsećaju na hramove i pagode u džunglama Kambodže.

Trajanova tabla deo je ansambla rimskih spomenika na rimskom putu kroz Đerdap, koje su bile posvećene završetku radova dva velika graditeljska poduhvata u Đerdapu – Put kroz Đerdap i izgradnju rimskog kanala u blizini današnje Hidroelektrane Đerdap 1. Uklesana je u stenu, pravougaonog je oblika i na njoj je tekst na latinskom posvećen rimskom caru Trajanu. Prvobitno je bila postavljena na 1,5 metar iznad rimskog puta pored Dunava. Na osnovu natpisa pretpostavlja se da je deo đerdapskog puta u Donjoj klisuri izgradio Trajan u okviru priprema za rat protiv Dačana, odnosno da je 100. godine završena ta poslednja, najteža deonica. Izgradnja rimskog puta i velikog broja utvrđenja pokazuje značaj Đerdapa za Rimsku imperiju, sve do konačnog osvajanje Dakije početkom 2. veka. Izgradnja puta, koji se prostirao uz sam Dunav, bila je uslovljena potrebama brže i bezbednije plovidbe. Natpis na tabli bio je uklesan u šest redova, ali se danas jasno očitavaju samo tri:

"IMPERATOR CEZAR, BOŽANSKOG NERVE SIN, NERVA, TRAJAN AVGUST GERMANIK, VRHOVNI SVEŠTENIK, ZASTUPNIK NARODA PO ČETVRTI PUT, SAVLADAVŠI PLANINSKO I DUNAVSKO STENJE, SAGRADI OVAJ PUT."

Od njene bogate reljefne dekoracije očuvan je jedino friz sa predstavom orla, kao i figure krilatih genija. Ispod natpisa je figura koja kleči, verovatno Danubius, a iznad je nadstrešnica sa kasetiranom tavanicom. Izgradnjom hidroelektrane Đerdap (1963—1972) potopljen je rimski put. Odlučeno je da se Trajanova tabla iseče i postavi 50 metara više, tako da bude vidljiva sa reke.

Dunav kajak avantura je jednodnevno putovanje sa više od 5 sati boravka u vodenom ambijentu. Tokom kajakinga, veslamo nizvodno, tako da većih napora neće biti :D.

Tura se organizuje za učesnike bez prethodnog iskustva. Rekreativni kajak prilagođen je svakodnevoj upotrebi - za dnevne izlete, ribolov, fotografisanje, za obilazak mirnih ili umereno divljih voda. Mogu ga koristiti i oni koji prethodnog nemaju iskustva sa kajacima. Klasični rekreativni kajaci su oblikovani tako da su stabilni i dobro održavaju pravac kretanja. U njima uglavnom ima mesta i za smeštanje dodatne opreme, odeće, hrane ili foto opreme. Aktivnosti su prilagođene svim starosnim dobima i sposobnostima. Porodice sa malom decom su dobrodošle!

Moguće su individualne i grupne rezervacije
Sva potrebna oprema je obezbeđena (kajak, prsluk, vesla)
Kajak avanture se organizuju jednom nedeljno, a zavisno od vremenskih uslova. U periodu jul-avgust potrebno je ranije rezervisati kajak avanturu.

"Samo u toku jednog dana naći ćemo se u staništu drevnog čoveka u Lepenskom viru, ispred čuvene Trajanove table, koju je rimski imperator podigao pre dva milenijuma, pored priobalnog sela i garavih peći, nalik eskimskim igloima, u kojima ljudi prave ćumur, pored belih jedrilica kod Golupca ili čamca sa iskusnim ribarima, koji nasred Dunava bućkom love somove."

07:00 Polazak iz Beograda, okupljanje na parkingu kod Sava centra.

Dolazak do Đerdapa. Pripremanje kajaka i ostale opreme, presvlačenje.

Kajaking na Dunavu, obilazak Trajanove table kajacima, kupanje :)

22:00 Povratak u Beograd

Aktivnosti se organizuju isključivo za članove kluba Wild Serbia. Kako postati član pogledajte na linku Članstvo.

Cena za članove kluba: Polazak iz Beograda 3700 din

Uračunato: mesto u kajaku (u svakom od kajaka mogu biti dve do tri osobe), pojas za svakog učesnika, vesla, vodiči, prevoz od Beograda do destinacije i nazad .

- Hrana: Za hranu se svako organizuje pojedinačno. Poželjno je da ponesete: sendviče, hranu za poneti za ceo dan, poneki slatkiš, bar 1l pijaće vode, sok. Ukoliko učesnici izraze želju, možemo organizovati hranu za vreme aktivnosti.

- Prevoz: Organizovan prevoz iz Beograda. Uveče povratak istim za Beograd.

- Odeća: Od odeće Vam je minimalno potrebno: rezervna presvlaka, rezervna obuća, kupaći kostim, šorc, majica (poželjno - kapa, naočare, zaštitna krema za sunčanje).

- Ekologija: Smeće obavezno nositi sa sobom (do prve kante :)).

- Ko može da učestvuje: Bilo da ste se bavili nekim sportovima ili ne, možete ucestvovati u ovoj akciji. Dunav kajak avantura se organizuje za učesnike bez bilo kakvog sličnog iskustva!

Napomene: U skladu sa vremenskim prilikama, satnica programa je podložna manjim promenama.

TERMINI

7. Jun

19. Jul

30. Avgust

Informacije i prijave: +381 60 014 0117, +381 63 273 852
http://www.wildserbia.com Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

17/12/2019 0 comment

 Nagli uspon Sokobanja je doživela nakon konačnog oslobođenja od Turaka (1833.), dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju. Po njegovom ...

25/12/2019 0 comment

Salaš kao usamljeni objekat u beskrajnom prostoru vojvođanske ravnice već sam po sebi budi u čoveku idiličnu i romantičnu predstavu o životu na ovim ...

03/01/2020 0 comment

Srbija je izrazito bogata staništima i vrstama ptica od kojih su mnoge značajne za domaću i međunarodnu zaštitu. Među njima, vojvođanski rezervati ...

17/01/2020 0 comment

 Između sela Rsovci i sela Pakleštica na oko 3 Km dužine, počinje klisura Vladikine ploče od pećine Potpeć, a završava se kod potoka Kozarnik. ...

13/01/2020 0 comment

Ečka - je tipično vojvodjansko selo. Nalazi se deset kilometara južno od Zrenjanina, izmedju Begeja i magistralnog puta Zrenjanin - Beograd. Naselje ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!