fbpx

VANILA - mirisna i lekovita

VANILA - mirisna i lekovita

Vanila je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina sveta. Iako se uglavnom koristi za začinjavanje, sve je više saznanja o njenoj lekovitosti.

Zbog toga vanila postaje sve popularnija i na području alternativne medicine. Mirišljave mahune vanile plod su orhideje penjačice koja raste u tropskim šumama Centralne Amerike. Postoji čak 150 vrsta vanile, ali danas se koriste samo dve vrste - Bourbon i Tahitian vanila. U indijanskom narodu Totonaca bila je veoma cenjena kao lek protiv otrova, plućnih bolesti pa je bila sastavni deo mnogih lekovitih mešavina.

Do sredine 19. veka taj je narod bio glavni svetski proizvođač vanile. Nakon šafrana, vanila je najskuplji začin, a cenjena je zbog svoje čudesne arome..... Ključan sastojak u mahuni vanile je vanilin..... Prisutni su i brojni tragovi drugih jedinjenja poput eugenola, kaprinske kiseline, fenola, fenol etera, karbonilnih jedinjenja, estera, laktona, alifatskih i aromatskih ugljenohidrata i vitispirana. Vanilin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksin, te minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe i cink.

Iako na vanili nije rađeno mnogo istraživanja, vanilioid iz nje sličan je kapsaicinu iz čillija i eugenol iz karanfilića, kojima su dokazana brojna lekovita svojstva. Vanila pomaže kod akni i problematične kože, ublažava simptome gripa, a može se koristiti i kod mučnina u trudnoći. Obloge od vanile daju trenutno olakšanje kod zubobolje i opekotina.

Lekovita svojstva vanile:

prirodni je antioksidans
pomaže kod problematične kože
ublažava stres i napetost
pomaže kod želudačanih tegoba
delotvorna je kod mučnina u trudnoći

Domaći ekstrakt od vanile:

dve uzduž prerezane mahune vanile
šoljica vodke
Zatvorite sastojke u staklenu posudu i pustite da odstoje dva meseca na tamnom mestu. Povremeno protresite staklenku. Nakon dva meseca ekstrakt je gotov. Čuvajte ekstrakt na tamnom mestu u dobro zatvorenoj staklenoj bočici.

 

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti