Vrhunsko vino sa Bisernog ostrva kod Novog Bečeja - MUSKAT KROKAN

Vrhunsko vino sa Bisernog ostrva kod Novog Bečeja - MUSKAT KROKAN

Vrhunsko belo vino sa zaštićenim geografskim poreklom, Muskat Krokan, napravljeno je od autohtone sorte muskat krokan koja uspeva isključivo na Bisernom ostrvu kod Novog Bečeja, u banatsko-potiskom vinogorju, u Vojvodini, na severu Srbije.

Vino je jačine 11,5% alkohola. Pakovano je u jedinstvenu, originalno dizajniranu bocu 0,75l, sa plutanim čepom.
Sorta je podložna bolestima, osetljiva prema sivoj plesni i niskim temperaturama, zahteva svakodnevnu negu i ne postoji perspektiva da se sorta proširi i masovnije gaji. List je srednje veličine, petodelan, sa ošrim zupcima, bobice su okruglaste, mase do grama, žuto-zelene boje, prepoznatljivog ukusa i mirisa. Peskovita podloga je nezamenjiva i na živom pesku se može gajiti i nekalemljena. Vino u širi sadrži 18-20 odsto šećera, sadržaj ukupnih kiselina varira od šest do sedam grama po litru, a vino sadrži gotovo upola manje i šećera i kiselina.
Genetičko poreklo sorte nije proučeno. Osim u ampelografskim kolekcijama ne gaji se u proizvodne svrhe tako da bi centar sadašnje proizvodnje bio u severnom Banatu, odnosno u lokalitetu "Biserno Ostrvo" kraj Bečeja. Zbog toga je vino KROKAN jedinstveno u Evropi. Zasađeno je krajem 19. veka na zemljištu od 15 hektara na mestu gde je reka Tisa promenila tok, zvanom Biserno Ostrvo. Krokan je vrhunsko belo vino za zaštićenim geografskim poreklom iz Banatsko-Potiskog vinogorja.

Punoća i svežina vina koja se oseća već pri prvoj kapljici i aromatizovan muskatni miris koji se širi iz čaše, opravdavaju slavu ovog bisera Bisernog Ostrva. O istoriji vina i vinove loze malo se zna. Neki podaci govore da je loza introdukovana iz Francuske, drugi da je stigla iz Alžira...Ono što se zna sa sigurnošču je da je Grof Rohoncije u XIX veku zasadio ovu čudesnu lozu zasadio na mnogim lokacijama u Evropi ali je ona jedino opstala na Bisernom Ostrvu kod Novog Bečeja. Ova loza je jedinstvena u svetu tj. autohtona
Zemljište na Bisernom ostrvu koje se nalazilo u posedu Rohoncijevih bilo je najbolje i najplodnije. Sunce se ovde najduže zadržavalo, jer je ogledalo žive i mrtve Tise produžavalo njegov dar i duže trajalo.

Ipak, najveće delo grofa Rohoncija je čuveno grožđe mustak krokan – biser Bisernog ostrva. Krokan je žućkaste boje, a uživanje u njegovom jedinstvenom ukusu i aromi je zaista fantastično. Vino sadrži 10 do 12 procenata alkohola i smatra se pićem bogataša, skupo je, a grozd se teško održava , naročito u vreme berbe. Sorta je osetljiva na bolesti. Ovo retko i izuzetno vino MUSKAT KROKAN Grof Rohoncije je slao na poklon svojim prijateljima na razne dvorove, poznatim političarima, bogatašima, ali su količine uvek bile male tako da se vodilo računa da svi budu zadovoljni. Obično je slao po jedan karton ove božanske tekućine, što je bio znak pažnje i poštovanja ali i prestiža, s obzirom na to da je vrednost boce u današnjoj vrednosti bila oko 1 000 evra.

Zanimljiva je i priča kako je došlo do nastanka loze i vina:

„Bila je topla ravničarska noć, ogromne njive i vinogradi, koji su se prostirali u nedogled su mirno spavali. Čuli su se samo crvčci i blagi vetar koji se motao oko čokota i sena tek požnjelog žita. U tom beskraju, na granici između šuma i njiva, iz jedne kuće dolazio je tračak svetlosti. To su grof Rohoncije i grof Mikloš među buradima vina igrali poker. Dva bonvivana pokušavali su da nadmudre jedan drugog. Takmičenje je počelo još u ranoj mladosti: Ko će se bolje oženiti i veći miraz sa ženom dobiti, ko će bolje njive i voća uzgajati, ko će bolje konje i kola imati...Do tada je mnogo veći uspeh imao grof Rohoncije koji je sa svojim voćem osvajao nagrade u Parizu, a jelo ga je najpoznatije plemstvo Evrope , pa čak i sami carevi.
Grof Mikloš je te noći vodio igru i onako usput je rekao da je uzgajio lozu vrhunskog merlota i da će ga u kvalitetu vina i sorte nadmašiti. Grof Rohoncije mu na to obeća dva konja vrana na poklon , ako do sledeće godine ne zasadi kvalitetniju lozu od njegove. Od tada je prošlo mnogo burnih dana i noći u Pešti, Beču, Parizu... A na jednom delu imanja zvanom Biserno Ostrvo rasla je nova vrsta loze..."
Sledeće jeseni u burad je isceđena dragocena tečnost, jedinstvenog vina u celoj Evropi zvanog KROKAN. Grofu Rohonciju ostadoše vranci , a nama u nasleđe vino... Grof Rohoncije je posebnu pažnju posvećivao buradima za vino i presi, čak je izgrađena i pruga uskog koloseka kojom se vino transportovalo do stanice u Bečeju. Grof je bio ljubitelj novca, žena, karata, lova - plejboj u svom vremenu, pa je jednom, kaže legenda, iste noći izgubio i povratio i imanje i suprugu Izabelu! Kako je brand nastajao, došlo je do pojave plagijata na tržištu. To je bio prvi znak da je brand stvoren. Pošto je moralo zaštititi potrošače od plagijata i zadržati imidž i renome vina, Preduzeće I.B.I.S. je napravilo zaokret i uvelo neke novine na tržište. Stara staklena flaša zamenjena je novom (po reakciji konzumenata – boljom), a plutani zatvarač je uvezen iz Italije i na njemu je odštampan znak IBIS, koji je garantovao originalnost proizvoda. Etiketa je takođe promenjena i prilagođena novom ruhu uz zlatotisak Muskat Krokan.

Preduzeće I.B.I.S. je 2000. godine, registrovalo proizvod Muskat Krokan kod Zavoda za intelektualnu svojinu pod rednim brojem 45331, tako da je brend Muskat Krokan i zvanično počeo da živi.
Ljubitelji ovog vrhunskog belog vina su u vrlo kratkom roku bili obavešteni o ovim promenama i zaštiti originala, i renome Krokana je očuvan.
Naravno, to nije bilo sve. Za svoje verne konzumente, Krokan je dobio i luksuzno pakovanje, tako da je ovo prestižno vino postalo nezaobilazni poklon pri svakom važnijem susretu, slavlju ili poslovnom sastanku.

Vera Simić,direktor i vlasnik preduzeća I.B.I.S. je o Krokanu rekla: ''Danas kada značajnije diplomate posećuju našu zemlju, služi im se "Krokan". Prilikom recimo posete Srbiji bivšeg predsednika Rusije Putina, uz svečanu večeru je služen "Krokan". Prošle godine je dobio na poklon tri boce "Krokana" u luksuznom pakovanju od posetilaca iz različitih zemalja sveta koji su vino kupili od nas sa znakom svoje firme. Naša želja i namera je da ovom plemenitom vinu vratimo staru slavu i da jednog dana opet postane vino broj jedan u svetu.''
Posetite sajt kompanije: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Podeli ovu vest

18/12/2013 0 comment

Ove baklave su recept iz kuhinje Eparhije  šabačke, jedna od najlepših poslastica koja se sprema za praznike u vreme posta.Mak je izuzetno zdrav i ovo je prilika da napravite na potpuno nov način ovaj desert. Sastojci:500 g kora za baklavu, 150 g ...

13/12/2019 0 comment

Manifestacija pod nazivom „Srpski sto posne hrane“ održava se svake godine tokom Božićnog posta. Takmičarskog je karaktera, a učesnici se ...

18/02/2020 0 comment

  U Homolju je odvajkada kačamak bio i ostao specijalitet nad specijalitetima. Ko ga nije probao, taj ne zna koliko vredi i koliko je ...

07/05/2019 0 comment

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo ...

16/10/2019 0 comment

Selo Vinča, podno Oplenca, gde se nalazi Vinarija Aleksandrović, oduvek je bilo poznato po uzgajanju vinove loze i vinarstvu. Osunčane padine, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!