fbpx

Lanene semenke i ulje su izvor zdravlja

Lanene semenke i ulje su izvor zdravlja

Laneno ulje i lanene semenke u zadnje su vreme "otkriveni" kao istinski zdrava hrana. Oni svakako zaslužuju svoje mesto na top listi deset najzdravijih namirnica.

Lan nije nova hrana. Ustvari, ubraja se u stariju hranu i može se smatrati jednom od namirnica koje spadaju u izvornu "zdravu hranu", cenjenu u celom Rimskom carstvu zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Lan je bio jedan od izvornih "lekova" koje je koristio Hipokrat.

Drugo ime lanenog ulja bi moglo biti zaboravljeno ulje. Jedan od razloga zbog kojeg je prestalo da bude popularno je taj što su proizvođači ulja otkrili da na hranjivim uljima manje zarađuju. Upravo one hranjive materije koje lan čine zdravim – a to su esencijalne masne kiseline – imaju kraći rok trajanja, što znači da je takvo ulje skuplje za proizvodnju, prevoz i skladištenje. Ipak, osobe upućene u nutricionizam i dalje lan stavljaju vrlo visoko na popisu namirnica koje bi svatko trebao konzumirati. Zbog prave poplave naucnih studija koje potvrđuju blagotvoran uticaj omega-3 masnih kiselina na zdravlje, laneno ulje je iz frižidera nekoličine "čudaka" koji jedu zdravu hranu došlo do položaja cenjene namirnice koju naučnici svima preporučuju.

lan unutrasnja
Ujutro pre izlaska uzmite kašiku lanenog ulja ili dve kađike mlevenih lanenih semenki. Osim što je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, laneno ulje je i dobar izvor omega-6 masne kiseline, odnosno linolne kiseline (LK). Suncokretovo, šafranovo i sezamovo ulje imaju više omega-6 masnih kiselina, ali uopštee ne sadrže omega-3 masne kiseline. Laneno ulje sadrži 45-60% omega-3 masne kiseline (alfa linolenska kiselina – ALK)
Osim hranjivih masnoća, lanene semenke sadrže i druge hranjive materrije zbog kojih je jedenje celih semenki bolje od konzumacije ulja:
• Lanene semenke sadrže visokokvalitetni protein.
• Lanene semenke su bogate topivim vlaknima. Zbog kombinacije ulja i vlakana, idealan su laksativ.
• Lanene semenke sadrže vitamine B1, B2 i C. Također sadrže gvoždje i cink, u tragovima natrijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, kao i vitamin E i betakaroten, dve hranjive materije koje potpomažu metabolizam masnoća u telu.
• Lanene semenke su više od 100 puta bogatije fitonutrijentom ligninom nego bilo koja druga namirnica koja ga sadrži, uključujući pšenične mekinje, heljdu, raž, proso, zob i soju.
• Lan pomaže zdravlju srca i krvnih sudova
• Lan pomaže zdravlju debelog creva.
• Konzumacija lana može osnažiti imunitet.
• Lan sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga.
• Lan pomaže zdravlju kože.
• Stabilizovanjem nivoa šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.
• Masnoće iz lana mogu doprineti gubitku viška kilograma.

Podeli ovu vest

12/12/2013 0 comment

Ovo je izuzetno zdrav i ukusan obrok, bundeva je idealna namirnica,nutritivno bogata i preporučuje se njeno češće konzumiranje. Jelo se veoma jednostavno priprema. Potrebno je: 1 očišćena, oljušten  i naseckana bundeva1 naseckana glavica luka2 ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti