fbpx

Bosiljak - kralj među biljkama

Bosiljak - kralj među biljkama

Ako su orhideje kraljice među biljkama, bosiljak je svakako kavaljer među damama – kralj!

Naime,njegovo ime dolazi od grčke riječi basileus što znači kralj, i stari Grci smatrali kraljem začina.

Ovaj zaista poseban začin potiče iz Indije, gde raste kao višegodišnja biljka, ali u hladnijim krajevima raste kao jednogodišnja biljka jer je osetljiv na hladnoću. Najbolje raste u toplim i suvim uslovima i ne bi ga trebalo saditi napolju dok nije dovoljno toplo (do maja), zbog čega ga je ponekad teško uzgajati.

Bosiljak je mali grm koji može izrasti od 30 do 60 centimetara. Listovi su svetlo zelene boje i rastu suprotno jedan drugome, a dovoljno je lagano preći prstima po njima i već se može osetiti njihov poseban miris.

Na vrhovima stabljike rastu cvetovi koji su neugledni i bele boje, vrlo su popularni kod pčela i leptira. Ako želite podstaći veću bujnost ove biljke, potrebno je odrezati vrhove stabljika na kojima se razvijaju cvetovi. Na taj će način biljka proizvesti više bočnih ogranaka koji će se moći koristiti kao začini.

Poznato je preko 40 vrsta ove biljke, što je samo potvrda njegovog statusa u kulinarstvu i među uzgajivačima začina. Razlikuju se po bojama, teksturi i obliku lišća, cvetovima i visini. Neki od neobičnih a mogu imati mirise i ukuse koji uključuju cimet, limun i anis.

Bosiljak je atraktivna biljka koja se može saditi u svakoj vrsti vrta, povrtnjaku i sa drugim začinima. Posebno je zanimljiv u teglama za cveće na kuhinjskim prozorima, gde je na dohvat ruke kada se pripremaju ukusna jela. Naime, ako često kuvate jela italijanske kuhinje, onda znate da je bosiljak nezamjenjiv završni začin u sosovima za testeninu. Takođe, jela koja uključuju paradajiz ili jaja retko se poslužuju bez bosiljka.

bosiljak 1

Ovaj začin pomaže pri varenju "težih" jela i zbog toga se često dodaje masnoj ribi.
Osim kuvanjem, bosiljak dosta gubi na ukusu i sušenjem, ali zato ubranu biljku možete držati u zamrzivaču ili je konzervirati u ulju ili sirćetu za mesece kada nije moguće ubrati svežu.
Ova biljka sadrži veliku količinu snažnih ulja, zbog čega se koristi i u proizvodnji parfema. Takođe, pokazuje i lekovita svojstva.Bosiljak otvara apetit, podstiče varenje, smiruje upalu sluznice želuca i creva, ublažuje grčeve, a jednako se koristi za rešavanje problema nadutosti, mučnine.
Ako imate upornu ranu koja nikako ne zarasta, možete ju tretirati oblogom od bosiljka, koji će delovati kao antiseptik i ubrzati proces zarastanja. U narodnoj je medicini popularan čaj od bosiljka koji se koristi kod upale desni i sluznice usta, prehlade, gripa ili kašlja.
Listove osušenog bosiljka prelijte kipućom vodom i ostavite u poklopljenoj posudi deset minuta. Čaj uzimajte redovno, ali posle osam dana napravite pauzu od dve nedjelje.

Podeli ovu vest

03/04/2021 0 comment

U selu Donje Zleginje u Župi aleksandrovačkoj, na porodičnom imanju Botunjac, nastaju vrhunska vina Botunjac, koja su neobičan spoj tradicije, tehnologije i ljubavi prema večnom piću.Unikatni sastojak ovih vina je samo zemljište. Vina Botunjac se rađaju u ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti