fbpx

Zubin Mehta dolazi u Beograd - ''Kolarac'' 10.jun

Zubin Mehta dolazi u Beograd - ''Kolarac'' 10.jun

Na ''Kolarcu'' će 10.juna biti održan donatorski gala koncert Beogradske filharmonije pod dirigentskom palicom svetskog dirigenta Zubin Mehte. Prodaja karata za Gala koncert počinje 21. maja, i to putem online sistema na sajtu , kao i na biletarnici Filharmonije. Za ovu priliku izmenjena je kategorizacija sedišta na Kolarcu, pa će umesto standardne tri, ulaznice biti dostupne u četiri nove katergorije. Karte se mogu kupiti po ceni od 2.000, 3.000, 4.000 i 5.000 dinara, a po šemi koja je dostupna na sajtu Filharmonije.

Publika će osim vrhunskog muzičkog doživljaja, kupovinom ulaznica za ovaj koncert podržati orkestar Beogradske filharmonije, s obzirom na to da je sav prihod sa koncerta i donatorske večere namenjen finansiranju budućih međunarodnih turneja orkestra.

Mehta će dirigovati uvertiru Rozamunda i Nedovršenu simfoniju Franca Šuberta, kao i Posvećenje proleća Igora Stavinskog, u godini u kojoj se obeležava stogodišnjica od premijere ovog dela.
Zubin Mehta je rođen je u Bombaju 1936. u imućnoj porodici. Njegov otac Mehli Mehta je bio koncerni violinista i dirigent, kao i osnivač Bombajskog simfonijskog orkestra. Zubin je počeo da uči klavir i violinu sa sedam godina. Muzici se učio uz oca koji je radio u SAD. Sa 16. godina prvi put je dirigovao Simfonijskim orkestrom Bombaja. Posle kratkog pokušaja da studira medicinu potpuno se posvetio muzici. U Beč je došao sa 18 godina. Tu je na Muzičkoj akademiji studirao klavir, kompoziciju i kontrabas. Obrazovao se i za dirigenta pod mentoratom Hansa Svarovskog. Pobedio je na međunarodnom takmičenju dirigenata u Liverpulu 1958.
Već sredinom svojih dvadesetih godina dirigovao je bečkom i berlinskom filharmonijom, a sa ovim institucijama sarađivao je i kasnije. U Americi se sreo sa Čarlsom Munkom, dirigentom Bostonskog simfonijskog orkestra, koji će jako uticati na Mehtinu karijeru. Po prvi put je dirigovao Njujorškom filharmonijom 1960. Od 1962. do 1966. dirigovao je Simfonijskim orkestrom Montreala. Bio je i muzički direktor Losanđeleske filharmonije od 1962. do 1978. U Izraelskoj filharmoniji bio je glavni dirigent od 1977, a od 1981. izabran je za doživotnog muzičkog direktora. U Njujorškoj filharmoniji se zadržao 13 godina na mestu muzičkog direktora, počev od 1978. Istu funkciju je obavljao u Bavarskoj državnoj operi od 1998. do 2006.
Dirigovao je u najpoznatijim svetskim operskim kućama: Montreal, Čikago, Opera Metropoliten, Bečka državna opera, Bavarska državna opera, Opera Kovent Garden, La Skala, Nemačka opera u Berlinu, Salcburški festival.
Zubin Mehta je četiri puta dirigovao Bečkim novogodišnjim koncertom, i to: 1990, 1995, 1998. i 2007.
U Beogradu je prvi put nastupao 1958[1]. Od tada je više puta gostovao u Beogradu i nekadašnjoj SFRJ. Danas često sarađuje sa Beogradskom filharmonijom[2]. Poslednji put u Beogradu je dirigovao 2010. godine, i tom prilikom posle koncerta, obratio se publici sa scene: "Imam jedan san, a to je da ovaj divni orkestar dobije novu salu, jer vi ni ne slutite kako bi oni tek sjajno zvučali u novoj dvorani, koju zaslužuju."

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti