fbpx

NESALOMIVI NOLE: Đoković kralj Njujorka!

NESALOMIVI NOLE: Đoković kralj Njujorka!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je US Open pobedom nad Argentincem Huanom Martinom del Potrom sa 6:3, 7:6(4), 6:3!

Novak Đoković
Za Novaka je to treća titula u Njujorku, a ukupno 14. na Gren slemovima iz 23 finala, po čemu se izjednačio sa Pitom Samprasom na trećoj poziciji večne liste! Ispred Srbina sada su samo Rafael Nadal sa 17 i Rodžer Federer sa 20 najvrednijih trofeja.

Takođe, Đoković je osvajanjem US Opena došao do titule na drugom uzastopnom Slemu u sezoni. Prethodno je bio najbolji na Vimbldonu u julu.

Pobedom nad Del Potrom, 15. iz 19. međusobnih duela, Novak se popeo na treću poziciju ATP liste. Nju je do sada držao upravo Argentinac, koji je ostao na jednoj Slem tituli, osvojenoj na ovom turniru 2009. godine.

Srpskom igraču je osvajanje US Opena donelo i 3.8 miliona dolara. Podsetimo, turnir se igrao za nagradni fond od 53 miliona.

Novak je do trijumfa nad Delpom došao za tri sata i 19 minuta igre.

Prvi set je bio ujednačen, bez prilika za brejk, sve do osmog gema, kad je Srbin bolju igru krunisao brejk loptom i oduzimanjem servisa rivalu za vođstvo 5:3, posle čega je sigurnim servis gemom došao do prednosti u stovima.

Na krilima toga, Novak je prikazivao bolji tenis i u drugom. Već na startu je imao dve brejk lopte, koje je Del Potro spasao, da bi na naredni servis gem rivala iskoristio prvu i kasnije stekao vođstvo od 3:1.

Ipak, u tom trenutku dolazi do pada u igri srpskog tenisera, koji je dozvolio protivniku da se vrati u set. Delpo je nanizao tri gema i došao do preokreta. Osmi gem seta bio je verovatno najuzbudljiviji. Trajao je čitavih 20 minuta, Argentinac je imao tri brejk lopte, ali je Novak uspeo da se izvuče i sačuva servis za 4:4.

Pitanje pobednika seta rešavano je u taj brejku, gde je Del Potro stekao prednost od 3:1, uz mini brejk prednosti. Međutim, Novak se u tim trenucima probudio, nanizao tri poena, zatim i osvojio jedan na rivalov servis i potom stigao do 2:0 u setovima.

Ključan momenat u trećem setu viđen je u osmom gemu. Novak je imao prednost od 4:3, uz po brejk na obe strane, i posle vođstva Del Potra 15:0, osvojio četiri poena u nizu za brejk i odlazak na 5:3. Tada je pitanje pobednika bilo rešeno.

Autori: Branimir Smilić; Bojan Marinković

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti