fbpx

"Dani ludaje" - Kikinda prestonica tikvi

"Dani ludaje" - Kikinda prestonica tikvi

Krajem septembra  Kikinda postaje na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci ludaji. Sve je krenulo još u davnoj prošlosti kada su ljudi, da bi opisali koliko je Kikinda ravna, govorili: "Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu". Tako su se davne 1986. prvi put se održala manifestacija Dane ludaje.

“Dani ludaje”, koja se ove godine održava po 34. put, a čiju osnovu čini izbor najtežih, najdužih i najneobičnijih plodova tikve. Tokom trajanja manifestacije prostor grada obiluje mnoštvom kulturnih, umetničkih, folklornih, etno, gastronomskih i naučnih sadržaja. Njene programe poseti oko 50000 stanovnika Kikinde i gostiju. Učesnici programa su iz svih krajeva naše zemlje, a ima ih i iz inostranstva (Mađarska, Rumunija). Prva manifestacija je održana oktobra 1986. godine. Najteža ludaja izmerena je 2014. god. težila je 507kg, a najduža je dostigla 300cm izmerena 2018. godine.

Ovde se pokazuju sva kuvarska umeća i maštovitost u pripremi i aranžiranju hladnih i toplih, te slanih jela i poslastica od "Banatske banane". Potom sledi, a šta bi drugo – kada su Vojvođani u pitanju, fruštuk i to Banatski. Naravno, u obilnoj ponudi najvažnije mesto ima ludaja. "Banatski fruštuk" je zapravo nadmetanje žena gradskih i seoskih mesnih zajednica, ( poslednjih nekoliko godina prisutne su i gošće iz čitave Srbije i susednih država: Mađarske i Rumunije ), u pripremanju tradicionalnog doručka. I da nije "Banatskog fruštuka" na Danima ludaje u Kikindi, verovatno da bi do sada, već mnoga tradicionalna jela bila zaboravljena poput: krompira u čakširama, pečene ludaje u kriškama, čorbe od ludaje i krkljuša – pekmeza od bundeve. U toku subote organizuje se i takmičenje u pravljenju maski od bundeve , spotrske igre kao i maskembal.

Večernji sati su rezervisani za koncerte. Tako će tokom četiri dana trajanja manifestacije nastupiti hor i orkestar Kulturnog centra Kikinda “Attendite”, Željko Joksimović, Aca Lukas, “Salsa Y Punto”, Mitar Mirić, Dragana Mirković, “Invazija”, dok je za zatvaranje manifestacije predviđen bend “Deca loših muzičara”.

Podeli ovu vest

16/09/2023 0 comment

 Tradicionalni, deveti po redu, Sabor lovaca na Tari organizuje se ove godine u nedelju, 17. septembra u prostoru rasadnika Nacionalnog parka Tara na Kaluđerskim barama. Organizatori manifestacije su Opština Bajina Bašta i grad Užice, Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta i lovačka udruženja „Soko“ iz Bajine Bašte i „Užice“ iz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti