fbpx

"Bašta fest" - kratki igrani filmovi u Bajinoj Bašti 3.-6.jula

"Bašta fest" - kratki igrani filmovi u  Bajinoj Bašti 3.-6.jula

Selektor festivala je mladi filmski reditelj Ognjen Glavonić koji je izabrao 26 filmova iz 13 zemalja, među kojima i 11 filmova iz naše zemlje.

Domaći filmovi su: "Mrak", Momira Miloševića, "Izgledaš do jaja kad sam odvaljen", Luke Bursaća, "Soles de primavera", Stefana Ivančića, "Crveni sneg", Luke Popadića, "Koža će nam postati siva", Ivana Bakrača, "Dosta dobra lamperija", Rastka Petrovića, "Stočar", Nemanje Ćeranića, "Divan dan za bananaribe", Stefana Maleševića, "Torba", Marka Sopića, "Do granice", Katarine Mutić, "Snupi", Marka Grbe Singha.

Organizatori su posebno skrenuli pažnju na filmove kao što je "Claudiu & the fish" rumunskog reditelja Andrei Tanasea, koji je bio na preko 20 međunarodnih festivala, "Electric indigo" belgijskog reditelja Žan Žulijen Koleta, učesnika više od 100 festivala širom sveta i dobitnik 24 nagrade, "Job interview" nemačke reditelje Džuli Valter, koji je takođe bio ove godine na Kanskom festivalu i osvojio četiri nagrade na "New Your Winter filmu", "Olena" poljske rediteljke Elizabete Benkovske, čiji je prethodni film prvi poljski kratki film nominovan za "Zlatnu palmu".

Od stranih filmova za domaću publiku su uglavnom svi premijere, sem filma "Olena", koji je učestvovao na Festivalu u Sopotu, "Washed" izraelske rediteljke Dafne Miro koji je bio na prošlogodišnjem Kustendorfu i "Forastero" argentinske rediteljke Lučije Ferejre koji je bio na prošlogodišnjem "Filmski front festivalu".

Od domaćih filmova premijeru ima film "Mrak", reditelja Momira Miloševića, a prvo prikazivanje "Divan dan za bananaribe" Stefana Maleševića.

Osim toga, povodom otvaranja festivala biće prikazan film "Jednom jedna bašta" reditelja Marka Mudrića, u kome glavnu ulogu igra Dragan Mićanović, a povodom zatvaranja festivala diplomski dugometražni film "Tmina", reditelja Luke Bursaća u kome glavne uloge igraju Nikola Šurbanović, Vladimir Gvojić, Sonja Kovačević, Miljana Popović, Dragan Jovanović, Jovan Jelisavčić.

Žiri prvog "Bašta festa" čine Mladen Đorđević - filmski i televizijski reditelj i Hristina Popović - glumica.

Nagrade će biti dodeljene za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), kao i za najbolji scenario (Zlatna inspiracija).

Takođe, žiri mladih, sastavljen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte, dodeliće svoju nagradu za najbolji film.

Festival predstavlja specifičan spoj filma, prirode i dobre zabave, samim tim sve programske celine odvijaju se na otvorenom: projekcije takmičarskog programa u parku "Borići", žurke i koncerti na obali reke Drine na plaži Rača (pored Bašta kampa).

"Bašta fest" je obogaćen i interaktivnim radionicama koje se bave odnosom između reditelja i glumca, traganjem za pravom podelom i načinima kako ovaj odnos može da se razvija.

To je tema o kojoj se ne govori mnogo, pogotovo kada je u pitanju kratki film i glumačka ostvarenja u njemu.

Osim toga, za srednjoškolce Bajine Bašte biće organizovana radionica "Remake", čiji je koordinator Darinka Mihajlović, kostimografkinja.

Po ugledu na izabrani film, njihov zadatak biće da izrade replike kostima od raznovrsnih materijala.

Izložba ovih radova otvara se 3. jula istovremeno kada počinje festival.

"Gosti festivala biće članovi ekipa takmičarskih filmova, kao i drugi mladi, ali i afirmisani filmski autori. Festival ima za cilj decentralizaciju kulture, kao i širenje filmske svesti, pogotovo među mladima, u manjim sredinama, gde ovakvih događaja skoro da i nema", stoji u saopštenju organizatora "Bašta festa".

Podeli ovu vest

28/09/2020 0 comment

Memorijalna soba Milunke Savić biće otvorena 9. oktobra u Jošaničkoj Banji. Spomen soba je deo memorijalnog kompleksa koji je podignut 1995. godine u okviru koga se nalazi spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini. Multimedijalna postavka sačinjena je iz nekoliko segmenata. Centralno mesto izložbe zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti