fbpx

Kovačica - svetski poznat centar naivne umetnosti

Kovačica - svetski poznat centar naivne umetnosti

Između tri grada, Beograda,Zrenjanina i Vršca, nalazi se pitoma južnobanatska varoš-Kovačica. Ovo mesto je centar vojvođanske naivne umetnosti, koje godišnje poseti više hiljada domaćih i stranih turista.

Kovačica galerija ulazGalerija u Kovačici


Kovačica je nastala pre više od dvesta godina, kada su slovački kolonisti zbog teških ekonomskih uslova i zbog verskih razloga napustili svoj zavičaj podno Severnih Karpata i od Bečkog dvora dobili dozvolu da se nastane u jugoistočnom Banatu. Potomke današnjih slovačkih doseljenika Marija Terezija naselila je 1802. godine da kao graničari stanu između Austrijskog i Osmanskog carstva. Iz nekako sličnih razloga na ovo područje su se doselili i Srbi, Mađari, Rumuni, Romi, Rusini i zbog velikog međusobnog uvažavanja, ovi ljudi su razvili zajednicu u kojoj je svako sačuvao svoje pismo,jezik,veru ,običaje.

U Kovačici su najbrojniji Slovaci, a danas tu živi više od šesnaest nacija i etničkih manjina i sve su one sačuvale svoja kulturna i istorijska obeležja. Razvijanjem naivne umetnosti, Kovačica je postala svetski poznata. Naivni slikari ovde slikaju više od pedeset godina u kontinuitetu, a zajedno izlažu, neguju i slave ime Kovačice na svim meridijanima sveta. Zbog tog razloga po preporuci IOV (International Organization of Folk Art), organizaciji sa sedištem u Beču koja okuplja 182 zemlje, Kovačica i njen Etnocentar našli su se na listi Uneskove akcije "Živo ljudsko blago".

Kovačica galerija unutrasnja slikeU Kovačici se mogu videti ali i kupiti, oslikane šamlice, oslikane tikve, oslikana ogledala, autentični suveniri od kukuruzovine, slame, gline, drveta, tekstila, naravno i slike najznačajnijih naivnih umetnika.

Kovačica štafelaj Zuzane Halupove

štafelaj Zuzane Halupove

Sve je počelo tako što je 1952. Godine na proslavi povodom 150-godišnjice osnivanja Kovačice, organizovana prva izložba. Pored meštana pevača, igrača i vezilja, stidljivo su se pojavili i slikari seljaci sa svojim crtežima. Sledile su organizovane izložbe i sve češće posete visokih vladinih zvaničnika i stranih diplomata. Već osamdesetih godina kovačički naivci visoko se kotiraju u jugoslovenskom i svetskom naivnom slikarstvu.
Galerija naivne umetnosti osnovana je 1955. godine pri Domu kulture "3. oktobar" u Kovačici. Od osnivanja do danas zadržala je status najznačajnijeg sedišta kulture u ovom mestu.

zuzana halupova

Slika Zuzana Halupova,1975.god.

U okviru galerije se povremeno organizuju bijenala slikara naivaca, kao i drugi kulturni događaji, među kojima je najveci Kovačički oktobar, tradicionalna jednomesečna smotra različitih događaja iz kulturnog života Slovaka u Vojvodini. U Galeriji naivne umetnosti se prikupljaju i izlažu dela slikara naivaca slovačke nacionalnosti.
Značajna uloga u afirmaciji likovnog života vojvođanskih Slovaka pripada upravo predstavnicima Kovačičke škole naivnih slikara: Martinu Jonašu, Zuzani Halupovoj, Janu Knjazovicu, Martinu Paluški, Janu Sokolu i Janu Venjarskom. Zahvaljujući ovim umetnicima i nastavljačima njihovog dela, likovna umetnost Slovaka u Vojvodini postala je poznata širom sveta.

Sa Zuzanom Halupovom i Martinom Jonašem, Kovačica sedamdesetih i osamdesetih godina doživljava najveći uspeh i priznanje u svetu i krči put današnjoj mladoj generaciji kojoj pripadaju Zuzana Vereski, Eva Husarikova, Pavel Hajko, Jan Gložik, Pavel Cicka, Jan Strakušek, Jan Bačur, Marci Markov, Pavel Lavroš, Ferenc Pataki, Adam Mezin i dr...
Galerija „Babka" u Kovačici osnovana je sredinom 1991. godine. Cilj njenog osnivača Pavela Babke bio je afirmisanje mlade generacije kovačičkih slikara, kao i skretanje pažnje javnosti na druge oblike umetničkih zanata u ovom mestu.

Galerija „Babka" deluje po Uneskovom principu Living human treasure – živog ljuskog blaga, koji podrazumeva besplatno generacijsko prenošenje znanja i veština u izradi umetnikih predmeta i suvenira.

galerija bapka lutke od kukuruzovine

Galerija Bapka, lutke od kukuruzovine

galerija babpka bundeva naiva

 

Podeli ovu vest

24/02/2014 0 comment

Sveti vladika Nikolaj (Velimirović) bio je prijatelj Nikole Tesle. Zvali su se imenjacima. Pozove jednom Nikola Tesla vladiku Nikolaja da ga poseti u laboratoriji. Dočekao ga je lepo – čim je otvorio vrata, hiljadu nekih točkova stavio je u pokret. – Imenjače, šta ti to uradi? Kakva je to sila? – pitao ga je vladika Nikolaj. – Imenjače ti ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti