fbpx

Ukrasite nameštaj tehnikom iz Sibira - dekupaž

Ukrasite nameštaj tehnikom iz Sibira - dekupaž

Želite li da osvežite vaš nameštaj, da na komodi ili nekom drugom predmetu imate omiljeni motiv?Sve to možete jednostavno ako primenite dekupaž.

Dekupaž je tehnika ukrašavanja nameštaja ili malih kućnih predmeta, poput kutijica za nakit, ogledala, satova. Izvodi se lepljenjem salveta i ukrasnog papira na željenu površinu kako bi se dobili prelepi dezeni.

Smatra se da je nastao na teritoriji Istočnog Sibira, čija nomadska plemena su ovu tehniku koristila za ukrašavanje grobnica preminulih. Tehnika se iz Sibira preselila u Kinu, gde je ukrasni papir korišten za dekoraciju lanterni, prozora, kutija i drugih predmeta sve do XII veka.

Tokom XVIII veka dekupaž je našao svoju primjenu u umetničkim radovima Firence. Kombinujući dekupaž sa nekim drugim dekorativnim tehnikama umetnici su kreirali neke od danas najlepših Firentinskih antikviteta.

Tehnika je veoma jednostavna i može je praktikovati svako ko ima makar malo volje i mašte. Zapravo, skoro da nam mašta više nije ni potrebna, zahvaljujući Internetu.

Materijal koji će vam biti potreban jesu bela akrilna boja, lepak,  lak i nekoliko malih četkica. Kad nabavite neophodan materijal, možete pristupiti ukrašavanju prateći sledeće korake.

1. Ako je odabrana podloga koju želite ukrasiti tamne boje, pre nego što pristupite ukrašavanju, morate je obojiti belom ili svetlom bež akrilnom bojom.

2. Motiv sa salvete ili ukrasnog papira, pa čak i papira iz omiljenog magazina treba iseći ili iscepkati. Ako je salveta u potpunosti prekrivena slikom koja vam se dopada, nema potrebe za cepkanjem.

3. Nakon što se bela ili bež podloga koju ste prethodno naneli osuši, površinu koju ukrašavate premažite dekupaž lepkom u veoma tankom sloju.

4. Potom na lepak nanesite motiv ili celu salvetu, ukrasni papir, isečak iz magazina. Važno je napomenuti da su salvete često troslojne. Razdvojite slojeve i na površinu koju ukrašavate zalepite samo gornji sloj.

5. Zalepljenu salvetu utapkajte i ponovo nanesite tanak sloj lepka od centra motiva ka rubovima da ga ne biste pocepali, a da bi se on lepo zalepio.

6. Kada  se salveta lepo osuši, nanesite površinski lak kako bi vam ukrašeni predmet izledao kao da je motiv na njemu oduvek i postojao.

Pogledajte kako to izgleda dekupaž restauracija starog nameštaja i možda vas ideje podstaknu da uradite nešto slično u svom domu.

dekupaz namestaj1

decoupage bureau 2sanmagazin

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti