fbpx

Gastronomija

Srednjobanatska varoš Plandište, sa svojim različitim imenima kroz istoriju na različitim jezicima, kao štoje Morminta, Zičifalva, Zičidorf, Mariolana, Mormniz, pravi je primer višenacionalne i multikulturalne…
Za vreme vladavine Nemanjića od kraljeva Radoslava i Milutina,preko cara Dušana i poslednjeg Uroša,kulinarstvo u Srbiji je u mnogim segmentima bilo ispred evropskog, ovaj recept…
Nekada su olujni banatski vetrovi razvejavali deliblatski pesak po čitavoj Panoniji. Zahvaljujući planskom pošumljavanju epskih razmera, koje je otpočelo još u 19. veku, danas ovde rastu guste…
Posne punjene tikvice mogu da se posluže kao toplo predjelo, ali i kao glavno jelo u dane posta. Mlade tikvice se pažljivo izdube kašičicom i…
Heljda je izuzetno zdrava žitarica, bogata biljnim vlaknima. Jedna šolja heljdinog brašna sadrži gotovo polovinu preporučene doze biljnih vlakana. Većina tih biljnih vlakana je nerastvorljiva,…
Stara srpska jela nacionalne kuhinje, sve više se vraćaju na naše trpeze. Naši preci su u svojoj ishrani obilno koristili krompir, koji je i danas…
Jabuke, kojima Srbija vekovima obiluje, kroz autohtone vrste u voćnjacima, je voće, za koje kažu da je direktno iz raja izašlo. Prema predanju onaj ko…
Na Svetoj Gori i manastiru Hilandar,ishrana monaha je skromna sa viševekovnom tradicijom, ali ta kuhinja sadrži preko 1000 različitih recepata a ove paprike su jedan…
Na obalama zelene Drine, ispod mitske planine Tare, nalazi se Bajina Bašta, omanji grad uređenih ulica sa mnogo zelenila, grad vedrih i gostoljubivih ljudi. Kao…
Većina Rusa ne bi mogla da zamisli dan bez svog domaćeg crnog „borodinskog" hleba. A tu su i „darnicki", ražano-pšenična pogača, aromatični hleb ... Stare…
Veoma ukusni i dekorativni kolačići - ružice po starom bakinom receptu. Potrebno je: - brašno 4 šolje- ulje 1 šolja- mlaka voda 1 šolja- kvasac…
Potrebno je pakovanje kora od heljde, ili integralnih, krupnog mlevenog ili seckanog oraha, raženih i ovsenih pahuljica, žutog šećera, suvog grožđa i suvih višanja. Orasi,…
Strana 31 od 110
05/02/2017 0 comment

Veoma duga tradicija u spremanju ove kobasice, prisutna je u svim Bačkim domaćinstvima,a šta ima  lepše od domaće kobasice,koja se služi u svim prilikama.   Sastojci: 10 kg svinjskog mesa, 220 gr soli, 200 gr ljute aleve paprike, 30 ...

24/04/2025 0 comment

Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom i ...

30/11/2025 0 comment

Podno Divčibara, uz čistu reku Skrapež, nalazi se uređena i živopisna varoš Kosjerić, koji sa svojim prelepim selima i kulturno-istorijskom baštinom ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti