fbpx

Gastronomija

Tradicija gajenja ribe u Ečkoj je stara čitav vek, a ečanski šaran smatra se najkvalitetnijim na našem kontinentu. Procenat masti kod njega je 1,8, Zbog…
Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći…
Ovo je lep, veoma ukusan kolač, koji će na slavskoj posnoj trpezi izgledati odlično . Potrebno je:30 suvih kajsija100g mlevenih lešnika50g šećera ( ili malo…
Zlatni jesenji plod dunje je idealan za pripremu ove fantastične poslastice!Dunja važi za simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, lepote, postojanosti i neprolaznosti. U svežem stanju…
Tracicija proizvodnje "Zlatiborskih kobasica" duža je od 200 godina. Ovaj čuveni delikates je proizvod od najkvalitetnijeg mesa, a recept je ono što ovu kobasicu čini…
Komisbrot je kolač koji nas vraća u bezbrižno detinjstvo, kada se njegov miris širio kuhinjom nedeljom i praznicima.Ovo je stari recept po kome su ga…
Ljute papričice su dostupne tokom cele godine, neophodan su začin gurmanskim jelima, ili se služe uz jelo, izazivju suze i vatru u ustima.  Medicina je…
Banatska „kraljevska šunka” je specijalitet, koji se pravi od butova mesnatih svinja. Odabrane lepo obrađene butove težine između 10 i 15 kg ostaviti da odleže…
Dunja "Vranjanka" ,u narodu poznata kao dunjac,jedna je od naših starih sorti. Njeni plodovi su krupni do vrlo krupni, kruškolikog oblika, sa izrazenim mirisom. Pokožica…
Ove šnicle su vrhunski specijalitet sa Zlatibora, mnogi će reći kad ih probaju da su najukusnije koje su jeli. Potrebno je: 4 juneće ili teleće…
Kesten je najzastupljeniji u toku jeseni i zime, ali prerađen, kesten je dostupan tokom cele godine. Kesten pripada koštunjavom voću, ali se po sastavu bitno…
Dragačevo, slavno i čuveno, poznato je po izuzetnom gastronomskom nasleđu i svako ko poseti ovaj kraj, osim što je očaran prirodom, ponese najlepše utiske iz…
Strana 26 od 110
05/06/2013 0 comment

Područje na kome se gaji i proizvodi Ariljska malina zove se Ariljsko malinogorje i obuhvata oblast opštine Arilje i susednih sela koja se sa njom graniče. Nalazi se na jugozapadu Srbije, u području između Zlatibora, Zapadnog Pomoravlja, Dragačeva i Starog ...

24/04/2025 0 comment

Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom i ...

30/11/2025 0 comment

Podno Divčibara, uz čistu reku Skrapež, nalazi se uređena i živopisna varoš Kosjerić, koji sa svojim prelepim selima i kulturno-istorijskom baštinom ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti