fbpx

Izložba skica i crteža Olje Ivanjicki u galeriji ''Progres''

Izložba skica i crteža Olje Ivanjicki u galeriji ''Progres''

Galerija Progres je bila premala da primi sve ljubitelje umetnosti i poštovaoce dela Olge Olje Ivanjicki na otvaranju izložbe skica, crteža i kostima iz kolekcija „Tesla", „Njegoš" i „Carstvo", koje je radila za Monu u periodu od 2005. do 2010. Godine.

Izložbu je otvorio Nikola Kusovac, a dramski pisac Siniša Kovačević govorio je o radu sa Oljom na realizaciji predstavljanja kolekcija „Njegoš" i „Cartsvo". Direktorka fonda Olge Olje Ivanjicki Suzana Spasić ukazala je na sve aktivnosti koje Fond preduzima za očuvanje dela Olje Ivanjicki.
Izložba obuhvata opus od 69 skica,42 fotografije i 15 kostima. Prvi put predstavljene su skice koje je jedna od naših največih umetnica uradila za modnu kuću „Mona". Reč je o skicama rađenim za tematske modne revije:"Tesla-2005.godine,"Njegoš"-2007.godine i „Carstvo"-2009.godine.
Izložbu interaktivnog karaktera prate i jednistveni modeli modne kuće Mona iz sve tri umetničke kolekcije, kao i brojni prateći materijal, fotografije i filmovi o nastanku kolekcija, kao i načinu njihove prezentacije u javnosti putem umetničkih modnih performansa i foto-sešna u kojima je i sama umetnica učestvovala kao jedan od aktera.

U nastanku i realizaciji modnih performansa na kojima su na nesvakidašnji način predstavnjene kolekcije domaćoj javnosti na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu ,svoj dobrinos su dali brojne ličnosti iz kulturnog javnog i života kao što su reditelji Siniša Kovačević, Ljubomir Tadić, kompozitori Svetislav Božić i Sanja Ilić, kao i mnogi drugi.

Izložba Peto carstvo sadrži i deo skica za kolekciju Njegoš, ovim se Fond Olge Olje Ivanjicki i modna kuća Mona pridružuju proslavi 200 godina od rođenja velikog pesnika, koji je i Olji Ivanjicki u više navrata bio inspriracija.
Izložba će biti otvorena za posetioce svakog dana od 10 do 21.00 čas od 29.aprila do 11.maja 2013.godine.

 

Fotograf: Andjela Grozdanic

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti