fbpx

Gastronomija

Za vreme Vaskršnjeg posta, riba je često u jelovniku, a riba iz marinata se može koristiti više dana.Količinu i vrstu ribe možete odrediti prema vašim…
Ako je suština japanskog shvatanja života duboko sakrivena u vekovima dugoj tradiciji, onda je sasvim sigurno i njihova nacionalna kuhinja deo tog dragocenog nasleđa.Nacionalna kuhinja…
U Srbiji su u idealnom skladu uslovi za gajenje šljiva. Pre svega, zemljište u Srbiji je po svom sastavu izuzetno kvalitetno za gajenje šljiva -pogodna…
U Svrljigu se već sedam godina održava manifestacija ,,Belmužijada'' na kojoj se promovišu proizvodi iz tog kraja. Pažnja gostiju iz Srbije i inostranstva je usmerena…
Vrhunsko belo vino sa zaštićenim geografskim poreklom, Muskat Krokan, napravljeno je od autohtone sorte muskat krokan koja uspeva isključivo na Bisernom ostrvu kod Novog Bečeja,…
Već odavno je poznato da čokolada pozitivno utiče na raspoloženje, umanjuje stres ,ali, šta je sa njenim manje poznatim svojstvima? Istraživanja su pokazala da konzumiranje…
U mnogim domaćinstvima, Vasina torta je omiljena.Da je to autentična srpska torta ,portvrdjuje i priča kako je nastala. Ugledan, stasit i uvek elegantan gospodin Vasa…
U zemlji moreplovaca i osvajača, puteve su ukrstili najrazličitiji ukusi. Sa svojih putovanja, iz dalekih i do tada nepoznatih krajeva, Portugalci su donosili začine i…
Vinogradarstvo u Srbiji je procvalo u doba Nemanjića, i to najviše u Metohiji, međutim stagnira pod osmanskom i austrougarskom vlašću, da bi se ponovo povratilo…
U Italiji mora dobro da se jede i uživa u hrani, jer je kulinarstvo izuzetno važan deo italijanske kulture. Zahvaljujući pastama, picama i specijalitetima od…
Zaher torta je poznata bečka torta i verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena. Ova torta je dobila ime po Francu Zaheru, kuvaru koji ju je…
Iduću tragom činjenice da u Rusiji piju "k’o Rusi", dolazi se do jednostavnog zaključka zašto ruska kuhinja obiluje hranljivim jelima visoke energetske vrednosti i sa…
08/02/2021 0 comment

Prema kazivanju starih Vranjanaca, samsa se spremala u njihovim domovima od davnina.Ova izuzetno ukusna pita se priprema samo u Vranju i okolini. Oduvek je u Vranju važilo "pravilo" da devojka ne može da se uda ako ne zna da napravi samsu. Takvu gibanicu sa ...

24/04/2025 0 comment

Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom i ...

30/11/2025 0 comment

Podno Divčibara, uz čistu reku Skrapež, nalazi se uređena i živopisna varoš Kosjerić, koji sa svojim prelepim selima i kulturno-istorijskom baštinom ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 73

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti