fbpx

Gastronomija

Oduvek se u Banatu se dobro jelo. O tome svedoče brojne anegdote o Sosi, jedroj i dobrodušnoj Banaćanki koja svome mužu Lali, uglednom čoveku, gazdu…
U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat uspešnog…
Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz tradicionalna tako i…
Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim…
Banatska jela u sebi sadrže kuhinje različitih kultura i naroda koji su kroz vekove živeli na ovim prostorima. Banaćanke su poznate po spremanju raznih poslastica…
Karakačani su mleko prerađivali u sir manur,upravo su oni proizvodnju sira i tehnologiju preneli u staroplaninske krajeve još krajem 18. i početkom 19.veka. Danas u…
Užički medaljoni su poznat srpski specijalitet.Meso je sočno, začinjeno, a posle dinstanja,serviranje sa kajmakom je poseban šmek ovog jela. Potrebno je:1 kg teleceg mesa, 300…
Prelepo selo Miroč na istoimenoj planini još je u doba Rimskog carstva bilo vazdušna banja na putu od Taliate (Donjeg Milanovca) do Egete (Brze Palanke).…
Ne švedski sto – zlatiborski sto! Bogatstvo domaćih mezetluka svakom sladokuscu po meri, darovi najlepšeg podneblja u najraznovrsnija jela pretvoreni. E to je već prava…
Prirodno izolovano, jasno oivičeno planinskim vencima sa svih strana, područje Homolja predstavlja svojevrsnu ekološku oazu u Srbiji. U administrativnom smislu skoro u potpunosti pripada opštini…
Kako silazimo sa Vlasinskog jezera prema Leskovcu dolazimo u zanimljivu varošicu Vlasotince, sa lepim kejom, duhovitim ljudima sa neobičnim prezimenima i dugom i bogatom vinogradarskom…
Kada god se pomene Aleksandrovac, svi pomisle na vino, što nije ništa čudno jer se u ovim krajevima vino gaji već 3.000 godina. Vino je…
Strana 3 od 110
04/11/2014 0 comment

Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci:dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom i vazduhompo mogućstvu na obroncima Zlatibora mlada i jedra mlekarica – Ercovka. A priprema se ...

24/04/2025 0 comment

Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom i ...

24/06/2025 0 comment

Istočna Srbija je prelepi kraj naše zemlje, koju odlikuju mnoge prirodne lepote, a gastronomije je jedan od tradicionalnih načina negovanja običaja ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti