fbpx

Nacionalna kuhinja

Put do hleba iz crepulje vrlo je jednostavan za svaku domaćicu iz Ražnja i okoline, jer je ovde tradicija spremanja u ovom nenadmašnom posuđu, prisutna…
Vojvodjanski ukusi su jednostavno neodoljivi, pa takav je i ovaj  desert  koji vam predstavljamo -  po starom receptu gospođe Vide Poznanović iz Sremskih Karlovaca .…
Sremuš, divlji beli luk, karakterističnog mirisa, je veoma zdrava namirnica, sada u njegovoj punoj sezoni, predlažemo vam da napravite čuvenu kiš pitu, sa ovom zdravom…
Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći…
"Somborski sir" je jedini sir sa naših prostora kome je svetska mlekarska asocijacija dala priznanje za autentičnost. Recept njegove izrade čuvale su žene, a pravljenje…
U mnogim domaćinstvima, Vasina torta je omiljena.Da je to autentična srpska torta ,portvrdjuje i priča kako je nastala.  Ugledan, stasit i uvek elegantan gospodin Vasa…
Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim…
Stare lokalne sorte paprike još uvek se gaje u povrtarskim regionima Srbije, a naročito u Banatu, Bačkoj, Podrinju,Posavini, Pomoravlju, Negotinskoj krajini, Aleksinačkom kraju i celoj…
Gostilje, karakteristično zlatiborsko selo, ušuškano u zagrlljaju očuvane prirode podno Čigote i Borkovca na nadmorskoj visini od 1.000 metara predstavlja izuzetnu turističku ponudu.Meštani zdravog duha…
Vitezovi,čuvari vinograda-pudari, uvek su umeli i hteli da naprave lepo jelo. Suština ovog specijaliteta je da mu odličan ukus daju začini, koje su oni dodavali…
Prema kazivanju starih Vranjanaca, samsa se spremala u njihovim domovima od davnina.Ova izuzetno ukusna pita se priprema samo u Vranju i okolini. Oduvek je u…
Vojvođanski ukus sarme je sličan sarmi sa drugih meridijana, al’ je malčice drukčiji! Razlika je je u tome što se uglavnom zavija u listove autohtonog…
Strana 8 od 80
30/11/2015 0 comment

Mnoga jela koja se danas smatraju nacionalnim specijalitetima naše kuhinje, potiču iz srednjovekovnih manastirskih kuhinja. Manastirski kuvari rado su upotrebljavali dodatke jakih boja, kao sto je šafran za žutu boju, spanać i blitva za zelenu, cvet ljubičice ...

13/12/2022 0 comment

Turistička organizacija Srbije je objavila da je MIŠELIN Gastronomski vodič danas objavio svoju novu selekciju za Srbiju. Drugu godinu za redom, ...

09/03/2023 0 comment

 Šaran na zrenjaninski način je specijalitet za posebne prilike. Riba šaran je često dika i ponos vojvođanskih posnih menija. Ova slatkovodna ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

14/02/2023 0 comment

Tamjanika, temjanika ili tamnjanika samo su neki od lokalnih naziva za belu sortu koja se smatra najperspektivnijom u smislu izgradnje snažnog ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti