fbpx

Nacionalna kuhinja

Ovde se još čuju zvuci potočara koje melju brašno i nastavljaju tradiciju od belog kukuruznog brašna. Po selima domaćice spravljaju najukusniji sir i kajmak. U…
Ledene kocke sa malinama su lagana letnja poslastica, za pripremu treba malo vremena. Satojci : oko 600 grama malina250 mililitara hladnog mleka150 mililitara slatke pavlaketri…
Pastrmka je jednostavna za spremanje i otvorena za razne dodatke  po ukusu.Ovako spremljena pastrmka je sočna i veoma ukusna. Recept za 4 osobe: 4 pastrmke…
Ovo je čuvena vranjska pita (gibanica) samsa, čiju recepturu svaka porodica u gradu pod Pržarom na svoj način čuva. Takvu gibanicu sa tanko sukanim korama…
Ovi pikantni hlebni štapići su odlično poslužene ,naročito uz specijalitete od ribe i sveže salate. Najbolje ih je služiti topple. Potrebno je: 1/2 kockice svežeg…
Svaka domaćica je bar jednom spremala baklava, po nekom svom receptu,jer je ovo kolač poznat širom sveta. Banjalučka baklava se razlikuje od drugih jer u…
U sezoni ovog povrća, ovo ukusno toplo jelo se lako priprema. Potrebno je: • 300 grama brašna• 100 grama margarina• 2 kašike vode• 2 kašike…
Slatko od smokava mnogi koji su ga samo jednom probali ,zavoleli su, jer pun ukus smokve i ceo plod u tegli su atraktivni.U Grčkoj je…
Lenja pita je omiljeni porodični kolač.Ovaj sa višnjama osvežava i lako se priprema. Potrebno je: • - 400gr višanja iz zamrzivača ili svežih• - oko…
Za sve koji vole krckav ukus oblandi, pečenog šećera,a sve upotpunjeno ukusnim žutim kremom,grilijaš štanglice su pravi izbor. Potrebno je: žuti krem4 žumanca250 g maslaca200…
Paprika je veoma značajno povrće,a postoje mnoge sorte,čiji se plodovi razlikuju po obliku,boji i ljutini. Tako ima paprika babura,turšijara,dugih,kratkih,paradajz-paprika i feferona. Lekovitije i uopšte korisnije…
Veliki narodni kuvar, čuvene srpske domaćice Spasenije Pate Marković je prava enciklopedija kulinarskog znanja. Prvo izdanje njenog, u svetu proslavljenog kuvara, je bilo davne 1939.godine.Jela…
Strana 76 od 82
07/11/2013 0 comment

U ovim jesenjim i zimskim danima, ovakvo domaće pecivo je idealno za početak dana i lagani doručak. Na srednje jakoj vatri kuvajte mleko i maslac dok se maslac ne otopi. Uklonite s toplote i pustite da odstoji 5 minuta. Pomiješajte brašno, šećer, sol i ...

07/05/2024 0 comment

Čuvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

15/07/2024 0 comment

Godišnje se u pirotskom kraju proizvede oko 60 tona kačkavalja. To nisu ni približno dovoljne količine da bi se podmirilo tržište. Zaštita kačkavalja ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti