fbpx

Gastronomija

Čokoladni rolat je nezaobilazan na našim trpezama, jer je to poslastica koju možemo uvek,kao savršen dezert da poslužimo ukućanima, a i gostima. Ovaj recept, sa…
Jednostavno ,a veoma ukusnan srpski specijalitet sa kajmakom, koji možete da poslužite kao toplo predjelo, ali i kao glavno jelo. Ispeći crvene slatke paprike na…
Breskva (Prunus persica) je lako svarljiva voćka, bogata šećerom, karotinom, voćnim kiselinama, belančevinama, skrobom, mineralnim sastojcima, vitaminima A, B, C i gvožđem. Prava je blagodet…
Ovo je stari srpski recept, za  janiju koja se smatra zdravim i dobrim obrokom.Priprema se od mladog mesa, sa dosta povrća, tradicija ovog jela je…
Od davnina su so i hleb predstavljali simbol gostoprimstva kod Srba, jer se smatralo da svaka, pa i najsiromašnija kuća, uvek raspolaže hlebom, solju i…

Lički pasulj

Pasulj je preporučljiv u ishrani, bar jednom nedeljno, jer ovo povrće ima veliku energetsku verednost,ali je i jako hranljiv.  Ovaj stari srpski recept iz Like…
Ovaj recept za čuveni "čizkejk" je jednostavan, a ujedno i takav da će kolač biti baš kao što ga pripremaju u najboljim restoranima,sa sastojcima koji…
Stanovnici Futoga, smeštenog nа sredini toka Dunаvа, na 1270-om kilometru i udaljenog desetak kilometara od Novog Sada, u jednom od najplodnijih delova Panonske nizije, stotinama…
Ako zanemarimo vodu neophodnu za opstanak, čaj je danas najčešće korišćeni napitak širom zemljine kugle. Zeleni čaj opušta naše telo, razbistrava um i daje nam…
Potrebno je: 500 g pene  testenine, 400 g šunke, 400 g šampinjona ZA BEŠAMEL SOS 500 ml mleka, 100 g brašna, 50 g putera, so,…
Za sve ljubitelje "kraljice voća"- šljive, ova torta je pravi izbor.Mnogo je različitih načina da se spremi ovaj desert, po našem mišljenju ovaj, recept je…
Bački rinflajš obavezno sledi posle supe.Neizostavni deo nedeljnog rucka u svakom delu Vojvodine. U bukvalnom prevodu sa nemačkog (Rindfleisch) goveđe meso. To je meso koje…
Strana 96 od 109
02/07/2013 0 comment

Odvajkada se u staroplaninskim selima pirotske okoline, proizvodila peglana kobasica. Među lokalnim stanovništvom bila je oduvek visoko cenjen proizvod, specijalitet od odabranog posnog mesa vrhunskog kvaliteta, bez masnoće, loja i drugih neželjenih primesa ...

17/02/2025 0 comment

Na pola puta između dva najveća grada Srbije, Beograda i Novog Sada, duž glavnih železničkih i putnih koridora, blizu Dunava i Fruške gore, nalazi se ...

22/01/2025 0 comment

Sremske kobasice su poznati specijalitet, ne samo u Vojvodini, već i na Balkanu. Odličan su dodatak varivima, kiselom kupusu, sarmi. Najbolje su, ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti