fbpx

Gastronomija

Ovde se još čuju zvuci potočara koje melju brašno i nastavljaju tradiciju od belog kukuruznog brašna. Po selima domaćice spravljaju najukusniji sir i kajmak. U…
Najboloji način da turisti upoznaju Srbiju koju volimo, je da posete što veći deo naše lepe zemlje ,da osete svu toplinu ljubaznih domaćina i da…
Ledene kocke sa malinama su lagana letnja poslastica, za pripremu treba malo vremena. Satojci : oko 600 grama malina250 mililitara hladnog mleka150 mililitara slatke pavlaketri…
Pastrmka je jednostavna za spremanje i otvorena za razne dodatke  po ukusu.Ovako spremljena pastrmka je sočna i veoma ukusna. Recept za 4 osobe: 4 pastrmke…
"Vinski dvor" je ljubiteljima vina u Srbiji poznat kao začetnik vinskog turizma, odnosno, kao prvo mesto na kome je prezentacija proizvedenih vina podignuta na viši…
Ovo je čuvena vranjska pita (gibanica) samsa, čiju recepturu svaka porodica u gradu pod Pržarom na svoj način čuva. Takvu gibanicu sa tanko sukanim korama…
Čudno zvuči, ali najpoznatiji brend Krfa nisu ni masline, ni čisto plavo more, već - kineska zlatna pomorandža. Kumkvat je otkrio britanski botaničar Robert Fortune.…
Blagotvorno dejstvo začinske biljke kurkume postala je poznato širom sveta , zahvaljujući njenom sastojku kurkuminu, potvrdila su i istraživanja moderne medicine i vekovima stari dokazi…
Ovi pikantni hlebni štapići su odlično poslužene ,naročito uz specijalitete od ribe i sveže salate. Najbolje ih je služiti topple. Potrebno je: 1/2 kockice svežeg…
Svaka domaćica je bar jednom spremala baklava, po nekom svom receptu,jer je ovo kolač poznat širom sveta. Banjalučka baklava se razlikuje od drugih jer u…
U sezoni ovog povrća, ovo ukusno toplo jelo se lako priprema. Potrebno je: • 300 grama brašna• 100 grama margarina• 2 kašike vode• 2 kašike…
Slatko od smokava mnogi koji su ga samo jednom probali ,zavoleli su, jer pun ukus smokve i ceo plod u tegli su atraktivni.U Grčkoj je…
Strana 96 od 107
17/09/2013 0 comment

Šatobrijan je jedno od najpoznatijih svetskih jela. Ime je dobio po francuskom piscu i diplomati Fransoa Rene de Šatobrijan. Njegov lični kuvar je smislio ovo jelo u njegovu čast. Potrebno je:  500 g goveđe pečenice debljine 5 cm 150 g maslaca 1 veza ...

12/07/2023 0 comment

Ponuda jabuka sa srpskih voćnjaka ima tradiciju dužu od dva veka. Neke stare, autohtone vrste više ne krase naše krajeve, ali postoji mnogo mesta gde ...

17/11/2023 0 comment

Kada god se pomene Aleksandrovac, svi pomisle na vino, što nije ništa čudno jer se u ovim krajevima vino gaji već 3.000 godina. Vino je u Župi bilo ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

05/11/2023 0 comment

Iako se čini da je nestala, Srbija je danas, najveći proizvođač dunje u Evropi, jer gotovo svako domaćinstvo ima dva-tri stabla. Naše autohtone ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti