fbpx

Gastronomija

Vjeruje se da marcipan potiče iz Persije (Irana) i da su ga u Evropu doneli Turci, ali ipak postoji nadmetanje Mađarske i Italije oko porekla.…
Vranjski kraj poznat je od davnina po proizvodnji vina. Vranjsku kotlinu odlikuje idealna klima za gajenje vinove loze. Idealan broj sunčanih sati kao i svež…
Oslić spremljen u marinadi, zapečen u rerni, je veoma sočan i ukusan, predlažemo da kao prilog poslužite krompir salatu. Potrebno je: 4 oslića2 dl. maslinovog…
 Domaća mešana mermelada bez konzervansa i aditiva,ukusna i zdrava! Potrebno je: 1,5kg jabuka zrelih1kg breskvi1,5kg šljiva1,5kg krušaka1kg propasirane dinje1,5kg šećera Oprati očistiti voće od ljuske.…
Vinogradarstvo u Jagodini datira još iz 1898. godine kada vinogradari Jagodine podižu zadružni jagodinski rasadnik – jedan od sedam u tadašnjoj Srbiji. 1908. godine u…
Ovo je ukusno,zanimljivo jelo, način da piletinu pripremite na nov način.Maslac i začini čine ovo jelo posebnim jelo. Potrebno je:  2 komada pilećih prsa solimunov sokulje…

Carski kolač

Ovo je starinski recept koji su koristili naše bake, za kolač koji svi vole,jer je lagan ,a ukus kajsije mu daje posebnu aromu. • 1/4…
Čokoladni rolat je nezaobilazan na našim trpezama, jer je to poslastica koju možemo uvek,kao savršen dezert da poslužimo ukućanima, a i gostima. Ovaj recept, sa…
Jednostavno ,a veoma ukusnan srpski specijalitet sa kajmakom, koji možete da poslužite kao toplo predjelo, ali i kao glavno jelo. Ispeći crvene slatke paprike na…
Breskva (Prunus persica) je lako svarljiva voćka, bogata šećerom, karotinom, voćnim kiselinama, belančevinama, skrobom, mineralnim sastojcima, vitaminima A, B, C i gvožđem. Prava je blagodet…
Ovo je stari srpski recept, za  janiju koja se smatra zdravim i dobrim obrokom.Priprema se od mladog mesa, sa dosta povrća, tradicija ovog jela je…
Od davnina su so i hleb predstavljali simbol gostoprimstva kod Srba, jer se smatralo da svaka, pa i najsiromašnija kuća, uvek raspolaže hlebom, solju i…
Strana 93 od 107
29/04/2014 0 comment

Dimnjak kolač je tradicionalni slatkiš iz Vojvodine,fantastičnog mirisa i ukusa.Reč je kiselom testu koje se istanji drvenom oklagijom, spiralno namota na specijali drveni kalup valjkastog oblika, premaže šećerom i potom peče u posebnim pećima. Pošto se ...

12/07/2023 0 comment

Ponuda jabuka sa srpskih voćnjaka ima tradiciju dužu od dva veka. Neke stare, autohtone vrste više ne krase naše krajeve, ali postoji mnogo mesta gde ...

07/12/2023 0 comment

Kako silazimo sa Vlasinskog jezera prema Leskovcu dolazimo u zanimljivu varošicu Vlasotince, sa lepim kejom, duhovitim ljudima sa neobičnim ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

05/11/2023 0 comment

Iako se čini da je nestala, Srbija je danas, najveći proizvođač dunje u Evropi, jer gotovo svako domaćinstvo ima dva-tri stabla. Naše autohtone ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti