fbpx

Nacionalna kuhinja

Pite su nekada pripremane sa domaćim korama,razvijanim pri samoj pripremi pite ili sušenim-pečenim pa čuvanim do prilike za pečenje pite. Prava, starinska pita pekmezara pravi…
Ovi hlepčići su veoma zdrava i ukusna hrana koji Grci rado jedu u mrsne dane. U grčkim pekarama vrlo često se pored ostalog peciva nalazi…
Mladenci su praznik  mladih supružnika, običaj je da se mese Mladenčići, 40 okruglih kolačića,čime se izražava zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki. Peku…
Ljubavna pisma su starinski kolač, koji je odavno zaboravljen ,a ovo fino punjeno testo i miris vanile, prelep izgled kolača, svakako će vas podstaći da…
Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija istorija ovog…
U Čačku i okolimi od davnina postoji mnoštvo autentičnih jela, skromnih i jednostavnih, možda danas i zaboravljenih, a koje možete brzo da pripremite. Takva je…
Veoma duga tradicija u spremanju ove kobasice, prisutna je u svim Bačkim domaćinstvima,a šta ima  lepše od domaće kobasice,koja se služi u svim prilikama.  …
Razljevuša je obeležje kuhinje Srba iz Krajine, izuzetno ukusno jelo koje se oduvek u tom kraju spremalo za doručak ili večeru od domaćeg brašna i…
Najpoznatiji sir u Banatu je nadaleko čuveni mokrinski sir, sa severa Banata, gde se nalaze velike površine slatina koje se koriste za ispašu ovaca. Ovde…
Srpske domaćice su oduvek uživale u pravljenju kiselog testa,za goste i ukućane, tragale za dobrim receptima raznih slanih i slatkih peciva.Kad se jednom proba, svako…
Vasilica je hleb koji se pravi za Srpsku novu godiniu odnosno za slavu Svetog Vasilija. Ovaj recept je tradicionalni način pripreme ovog obrednog hleba: Potrebno…
Ova poslastica je omiljena u okolini planine Zlatar, jer se ovde tradicionalno pripremaju jela od heljde, koja na listi namirnica treba zbog svojih svojstava da…
Strana 29 od 83
18/08/2013 0 comment

Ovde se još čuju zvuci potočara koje melju brašno i nastavljaju tradiciju od belog kukuruznog brašna. Po selima domaćice spravljaju najukusniji sir i kajmak. U Mačkatu se prave najbolje pršute i suve kobasice, a dobro jagnjeće pečenje možete pojesti u bilo ...

24/04/2025 0 comment

Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom i ...

30/11/2025 0 comment

Podno Divčibara, uz čistu reku Skrapež, nalazi se uređena i živopisna varoš Kosjerić, koji sa svojim prelepim selima i kulturno-istorijskom baštinom ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti