fbpx

Nacionalna kuhinja

Oblast Gornje Resave spona je između istočne Srbije i Šumadije, a Despotovac njen centar. Smešten je na reci Resavi podno obronaka planina Beljanice i Kučaja,…
 Kačamak naš nasušni, zdravo jelo predaka, odoleva i u ovo doba pred naletima kulinarskih novotarija i ''fast fuda''. U zlatiborskom kraju ponekad ga, začinjenog belim…
Kosjerić je, slobodno se može reći, mesto sa visoko razvijenom gastronomskom kulturom, a zdrava i ukusnahrana i piće predstavljaju osnov razvoja ruralnog turizma, čiji su…
“Gastromania Hiking Adventure” je gastronomska pešačka avantura koja će biti održana na području Nacionalnog parka Tara 30. aprila ove godine. Ova manifestacija ima za cilj…
Turija je geografski centar Bačke i kobasičarski centar sveta! Mesto opasano sa tri vode (Veliki bački kanal, reka Krivaja i Beljanska Bara), predstavlja raj za…
U poslastičarnici hotela ''Moskva'' u Beogradu, zaslugom poslastčarke Anice Džepine 1974. godine je nastao ''Moskva šnit'' koji je ubrzo postao omiljeni kolač gostiju ovog otmenog…
U davna vremena jela se kao glavno jelo. Takodje je zvana i „pura"“i „palenta“. Može se jesti sama, ili sa dodatkom mleka, jogurta, pavlake, sa…
Dolovačka štrudla je neodoljivog ukusa i mirisa, sprema se od različitih nadeva, a veština u pripremi ovog prelepog testa pokazuje se svake godine na tradicionalnoj…
Mionica je gradić nedaleko od Valjeva, okružen mnogobrojnim izletištima i toplim izvorima, kao što su Divčibare, banja Vrujci, Ribnica, Ravna gora i druga. Okolina Mionice…
Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima…
U jugoistočnom Banatu, tamo gde se završava Karpatski planinski venac, a počinju vršačke planine, tamo gde se mešaju vazdušne struje i različiti klimatski uticaji smestio…
Knjeginja Tomanija, žena kneza Jevrema Obrenovića, nastojala je zajedno sa mužem da u šabačku nahiju uvede "evropejske" navike.Tako su u Šapcu počele da se služe…
Strana 4 od 81
18/02/2014 0 comment

Heljdino brašno, izuzetnih hranljivih vrednosti, podjednako se preporučuje za oporavak posle teških terapija i operacija, zatim dijabetičarima jer smanjuje potrebu za insulinom, kao i zdravoj deci, odraslima i sportistima radi lake svarljivosti, bogatog i ...

12/07/2023 0 comment

Ponuda jabuka sa srpskih voćnjaka ima tradiciju dužu od dva veka. Neke stare, autohtone vrste više ne krase naše krajeve, ali postoji mnogo mesta gde ...

07/12/2023 0 comment

Kako silazimo sa Vlasinskog jezera prema Leskovcu dolazimo u zanimljivu varošicu Vlasotince, sa lepim kejom, duhovitim ljudima sa neobičnim ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

05/11/2023 0 comment

Iako se čini da je nestala, Srbija je danas, najveći proizvođač dunje u Evropi, jer gotovo svako domaćinstvo ima dva-tri stabla. Naše autohtone ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti