Nacionalna kuhinja

Zaboravljeni su recepti naših predaka ili se o njima malo zna, a da su bila veoma ukusna i bez upotrebe nekih začina, kojih nije bilo…
Prelepo selo Miroč na istoimenoj planini još je u doba Rimskog carstva bilo vazdušna banja na putu od Taliate (Donjeg Milanovca) do Egete (Brze Palanke). Odavde potiče…
Srednjobanatska varoš Plandište, sa svojim različitim imenima kroz istoriju na različitim jezicima, kao štoje Morminta, Zičifalva, Zičidorf, Mariolana, Mormniz, pravi je primer višenacionalne i multikulturalne…
Za vreme vladavine Nemanjića od kraljeva Radoslava i Milutina,preko cara Dušana i poslednjeg Uroša,kulinarstvo u Srbiji je u mnogim segmentima bilo ispred evropskog, ovaj recept…
Posne punjene tikvice mogu da se posluže kao toplo predjelo, ali i kao glavno jelo u dane posta. Mlade tikvice se pažljivo izdube kašičicom i…
Heljda je izuzetno zdrava žitarica, bogata biljnim vlaknima. Jedna šolja heljdinog brašna sadrži gotovo polovinu preporučene doze biljnih vlakana. Većina tih biljnih vlakana je nerastvorljiva,…
Stara srpska jela nacionalne kuhinje, sve više se vraćaju na naše trpeze. Naši preci su u svojoj ishrani obilno koristili krompir, koji je i danas…
Na Svetoj Gori i manastiru Hilandar,ishrana monaha je skromna sa viševekovnom tradicijom, ali ta kuhinja sadrži preko 1000 različitih recepata a ove paprike su jedan…
Na obalama zelene Drine, ispod mitske planine Tare, nalazi se Bajina Bašta, omanji grad uređenih ulica sa mnogo zelenila, grad vedrih i gostoljubivih ljudi. Kao…
Veoma ukusni i dekorativni kolačići - ružice po starom bakinom receptu. Potrebno je: - brašno 4 šolje- ulje 1 šolja- mlaka voda 1 šolja- kvasac…
Potrebno je pakovanje kora od heljde, ili integralnih, krupnog mlevenog ili seckanog oraha, raženih i ovsenih pahuljica, žutog šećera, suvog grožđa i suvih višanja. Orasi,…
Pirotski kraj poznat je po proizvodima od mleka i mesa. Na Staroj planini postoji vekovna tradicija bavljenja stočarstvom, a najpoznatiji proizvodi su kačkavalj, peglana kobasica…
Strana 7 od 66
14/12/2018 0 comment

Prirodno izolovano, jasno oivičeno planinskim vencima sa svih strana, područje Homolja predstavlja svojevrsnu ekološku oazu u Srbiji. U administrativnom smislu skoro u potpunosti pripada opštini Žagubica. Zemljište na kome dominiraju ...

28/08/2019 0 comment

Kozji sir Gorski stiže nam sa obronaka Fruške Gore, iz sela Jazak. Proizvodi se od 100% kozjeg mleka, bez dodavanja kravljeg mleka, aditiva, ...

10/09/2019 0 comment

Suve šljive su simol Šumadije, a slanina je prisutna u mnogim specijalitetima srpske kuhinje. Ovaj način kombinovanja je poznat ...

07/05/2019 0 comment

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo ...

11/09/2019 0 comment

Tamjanika, temjanika ili tamnjanika samo su neki od lokalnih naziva za belu sortu koja se smatra najperspektivnijom u smislu izgradnje snažnog ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!